Olvasás Portál

lovári  |  english

Molnár Ferenc

Közösségi nevelés

Az olvasmány közösségformáló hatása

 

Az olvasmányokban gyakran szóesik az egyén és közösség kapcsolatairól. Az egyéni önfeláldozás, a közösség ügyéért hozott személyes áldozat lelkesítő példáját ismerhetik meg a gyerekek a jól megválasztott irodalmi művek részleteiből.

"A szépirodalmi olvasmányok nevelő hatásának kétségkívül fontos forrása, hogy a tartalom és a művészi forma együtt jelentkeznek, az író művészi formába öltözteti mondanivalóit. Az igaz és a szép együttesen maradandó benyomásokat keltenek a fiatal olvasóban."

A közösségi nevelés témakörei szemelvénypéldákkal

1. "A közösség jelentősége az egyén életében"

2. "A jó közösségben megszépül az egyén élete - a baráti szeretet megnyilvánulása (Boka, a Pál utcaiak "tábornoka" Nemecsekék háza előtt vár és sír)"

3. "Vezetők és vezetettek kapcsolata - a becsületes harcban legyőzött vezetőnek is tisztelet jár (Boka "Tisztelegj!"-et vezényel Áts Ferinek, a vörösingesek vezérének)"

4. "Közösség egységét gyengítő, az ellentétet szító események - az erő jogán (a Pásztor-fiúk elszedik a golyókat Nemecsekéktől a Múzeum-kertben)"

5. "Közösségellenes viselkedés - az áruló (Geréb elárulja csapatát a vörösingeseknek; nehéz az áruló sorsa, Gerébet a vörösingesek is megvetik és megszégyenülve kulloghat el a szigetről)"

6. "A közösség segítségével a hibák jóvátehetők - (a Pál utcaiak megbocsátanak az áruló Gerébnek és visszaveszik a csapatba; Geréb veszélyesebb beosztást kér, hogy kiengesztelje csapatát)"