Olvasás Portál

lovári  |  english

Gondolatok az olvasásról

Gondolatok az olvasásról

2012.08.09. 11:20

Kremmer Dezső

„Magamra hagyatva, gyermekéveimben egy vidéki kisváros szomorúan szegényes világában, mint annyi társam, csak kapkodva, minden rendszer nélkül olvastam. Ma indiántörténetet, holnap egy vérfagyasztó rémregényt.

Tizenhárom éves koromban került végre egy olyan könyv a kezembe, mely a legmélyebb hatást tett rám. Ez a könyv Franklin Benjamin életrajza volt.

A minden akadályt leküzdő akaraterő nagy feszültségi ereje, ami ebből a munkából felém áradt, valósággal lenyűgözött. Mikor elolvastam elsírtam magamat. Ettől fogva belső életem nagy átalakuláson ment át. Az öntökéletesítést tűztem ki életcélul s kis füzetet szereztem, melybe minden gyerekbeli hiba külön rovatot kapott, s hónapokon át vezettem. Legnagyobb emberi célnak az akaraterő kifejlesztését gondoltam. A másik könyv, mely évekig kedves olvasmányom maradt: Vámbéry Ármin Utazásom Középázsia belsejébe. Felsőosztályú gimnazista koromban rajongással vetettem magamat a latin klasszikusokra. Különösen Vergilius-t, Horatius-t és Suetonius-t forgattam.”

 

 

Kremmer Dezső a budapesti városi könyvtár könyvtárosa.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: