Olvasás Portál

lovári  |  english

Olvasás-portál nyílt elsősorban kamaszoknak

Olvasás-portál nyílt elsősorban kamaszoknak

2011.11.02. 15:02

A gyermekkori olvasás és az ennek nyomán kialakult készségek meghatározók a későbbi életpályán. Az értő olvasás olyan alapkészség, amely nélkül sem a tanulásban, sem felnőttként, a munka világában nem lehet eredményes az ember.

Nemzetközi összehasonlításban a 15 éves magyar diákok szövegértése sokkal rosszabb, mint a 10 éveseké. Ezért az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet – Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum az olvasás népszerűsítésére és segítésére létrehozta az Olvasás-portált, amely támogatja az irodalomválasztást, és ahol a gyerekek az olvasással kapcsolatos izgalmas tartalmakat találhatnak.

A nemzetközi felmérések azt bizonyítják, hogy a magyar diákok a kisgyerekkor végén jobban teljesítenek a szövegértési feladatokban, mint serdülőkorban. Általánosan ismert, de vizsgálatok által megerősített tény az is, hogy a fiatalok körében az olvasás sokat veszít népszerűségéből. Az olvasást elsősorban a kötelezettségek teljesítéséhez kapcsolják, és kevésbé tartják élményszerző, szabadidős tevékenységnek.

Akinek rosszabb a szövegértési készsége, az nehezebben tanul gyerekként és nehezebben fog megfelelő munkát találni magának felnőttként. Erre kívánja felhívni a gyerekek, a fiatalok és szüleik figyelmét a mostani kampány.

A portálon tankönyv-adatbázis, könyvkereső modul, játékok, irodalmi összefoglalók és fórum is várja az érdeklődőket. Emellett a kisiskolások olyan játékos feladatokban is megmutathatják irodalomtudásukat, mint a „Klasszikusok újratöltve”, ahol ismert irodalmi művek tartalmát kell mai szavakkal leírni. A legszellemesebb összefoglalókat szakmai zsűri választja ki.

Az olvasás fontosságára egész Európában számtalan módon kívánják felhívni a lakosság figyelmét. Ezekről a kampányokról, az olvasáskultúrát fejlesztő programokról, könyvtári rendezvényekről, valamint a hazai és nemzetközi bevált gyakorlatokról is hírt ad a portál.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: