Olvasás Portál

lovári  |  english

A magyar kamaszok nem olvasnak

A magyar kamaszok nem olvasnak

2011.11.02. 15:00

Az olvasási kompetencia nagyságrendekkel romlik tíz éves kor felett. A gyermekkori olvasás és az ennek nyomán kialakult készségek meghatározók később.

Az értő olvasás olyan alapkészség, amely nélkül sem a tanulásban sem felnőttként a munka világában nem lehet eredményesnek lenni. Nemzetközi összehasonlításban a 15 éves magyar diákok szövegértése sokkal rosszabb, mint a 10 éveseké. Ezért az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet - Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum az olvasás népszerűsítésére és elősegítésére létrehozta az Olvasás Portált, amely támogatja az irodalomválasztást, és ahol a gyerekek izgalmas, az olvasással kapcsolatos tartalmakat találhatnak.

A nemzetközi felmérések azt bizonyítják, hogy a magyar diákok a kisgyerekkor végén jobban teljesítenek a szövegértési feladatokban, mint serdülőkorban. Általánosan ismert, de vizsgálatok által megerősített tény az is, hogy a fiatalok körében az olvasás jelentősen veszít népszerűségéből. Az olvasást elsősorban a kötelezettségek teljesítéséhez kapcsolják, és kevésbé tartják élményszerző, szabadidős tevékenységeknek.

Akinek rosszabb a szövegértési készsége, az nehezebben tanul gyerekként és nehezebben fog megfelelő munkát találni magának felnőttként. Erre kívánja felhívni a gyerekek, a fiatalok és szüleik figyelmét a mostani kampány.

 

„Az európai uniós finanszírozással megvalósuló Olvasás Portál létrehozásával célunk, hogy a gyerekek olvasás iránti szeretete és olvasási kompetenciája kamaszkorban is megmaradjon, és ezáltal az élet valamennyi területén biztosan megállják a helyüket.”  – mondta el Dr. Csík Tibor, a kampány projektmenedzsere.

A portálon tankönyv-adatbázis, könyvkeresőmodul, játékok, irodalmi összefoglalók és fórum is várja az érdeklődőket. Emellett a kisiskolások olyan játékos feladatokban is megmutathatják irodalomtudásukat, mint a „Klasszikusok újratöltve”, ahol ismert irodalmi művek tartalmát kell mai szavakkal leírni. A legviccesebb összefoglalókat pedig szakmai zsűri választja ki.

Az olvasás fontosságára egész Európában számtalan módon kívánják felhívni a lakosság figyelmét. Ezekről a kampányokról, az olvasáskultúrát fejlesztő programokról, könyvtári rendezvényekről, valamint a hazai és nemzetközi bevált gyakorlatokról is hírt ad a portál. http://olvasas.opkm.hu/

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: