Olvasás Portál

lovári  |  english

Mit olvassanak a gyerekek - és a felnőttek?

Mit olvassanak a gyerekek - és a felnőttek?

2015.10.29. 13:23

A Modern Iskola cikke a

Szakemberektől származó, negyedévente frissülő ajánlólistával, a "Szívünk rajta" könyvajánló programmal segítenek nekünk.

 

 

 

A „Szívünk rajta” könyvajánló program segít a szülőknek eligazodni a gyerekkönyvek piacán, és kiválasztani az épp aktuális kedvenceket. A program szerencsére nem feledkezik meg arról, hogy a szülő is olvas, ezért gyerekneveléssel kapcsolatos kiadványokat is ajánl, ezzel is megkönnyítve a választást.

Az ajánlott könyvek közül egy szakmai csapat ítéli oda azt a megkülönböztető jelzést, egy virtuális matricát, ami a programot elindító Bookline és UNICEF Magyar Bizottság elképzelései szerint a jövőben megkönnyíti majd a könyvet vásárló szülők és gyermekek választását.

A szakmai bizottság tagjai:

  • Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus,
  • D. Tóth Kriszta író, az UNICEF nagykövete,
  • Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő,
  • Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor,
  • Nagy Ervin színművész,
  • Ruff Orsolya újságíró, Könyvesblog
  • Bényei Judit, a MOME egyetemi docense,
  • Jónásné Bánfi Csilla, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Kinizsi Lakótelepi Tagiskola könyvtárpedagógia-tanára,
  • és a Budapesti Óbudai Nagy László Általános Iskola, illetve a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola gyerekei.

Jónásné Bánfi Csilla a Modern Iskolának elmondta, hogy őt a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) delegálta a zsűribe"

"Fontosnak tartottuk, hogy pedagógus, iskolai könyvtáros szemmel is nézze valaki a könyveket. A jelölésre kapott könyvet alaposan áttanulmányozom. Úgy dolgozom, hogy a különböző szempontok alapján figyelem a könyveket, és hogy  a jelölési kategóriának megfelel-e. Életkor, olvashatóság, illusztráció - ezeket mind figyelembe veszem a döntésnél." - fogalmazott Bánfi Csilla, aki a többi szakmai bizottásági taggal együtt önkéntesen vállalta ezt a feladatot.

A „Szívünk rajta” program őszi fordulójába rekordszámú, több mint 80 ajánlás érkezett, így a szakmai bizottságnak nem volt könnyű dolga, hogy kiválassza a négy kategória legfontosabb könyveit.

Összesen 23 alkotás kapott pozitív értékelést, és került be a program négy kategóriájának valamelyikébe:

Mesél, Segít neki, Segít neked, Fejleszt.

D. Tóth Kriszta, a „Szívünk rajta” szakmai bizottságának tagja bevallottan elfogult a programmal kapcsolatban.

"Nagyon sok mindent szeretek ebben a programban. Hiteles, fontos, átlátható, valódi segítséget nyújt a szülőknek. És milyen sokféle! A legfrissebb listánk szerint egyszerre kap Szívünk rajta matricát például egy olyan hiánypótló kortárs, mint Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek című könyve, és egy olyan klasszikus, mint a Két Lotti, amit nemrég olvastam én is újra a saját lányommal."

A „Szívünk rajta” program kiemelten fontosnak tartja, hogy olyan, gyermekkori problémákat  is előtérbe állítson, mint az alkoholista szülők melletti életet bemutató már említett Elekes-könyv; vagy Tóth Krisztina: Anyát megoperálták című könyve, ami a szülő betegsége esetén segít a gyereknek megérteni és feldolgozni a történéseket.

A szervezők itt várják a könyvajánlásokat:

www.szívünkrajta.hu

Forrás és a cikk folytatása a könyvek felsorolásával itt található.

A programról az Olvasás Portál már szeptemberben hírt adott, részletesen felsorolva az éppen ajánlott könyveket:

http://olvasas.opkm.hu/portal/menu/hirek/a_szivunk_rajta_program_osszeallitotta_a_legjobb_gyerekkonyvek_legfrissebb_listajat

 


Multimédia tartalom:

Értékelés

Átlag: 5 (1 értékelésből)

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: