Olvasás Portál

lovári  |  english

MESEmúzeum nyílik, aki nem hiszi ...

MESEmúzeum nyílik, aki nem hiszi ...

2012.09.26. 14:29

Mesemúzeum és Meseműhely

2012. október 2-án nyitja meg kapuit a Mesemúzeum és Meseműhely, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma Alfa-pályázatának támogatásával jött létre. Az új intézmény fenntartója a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Budavári Önkormányzat.

„Ha nem ismered a fákat, eltévedsz az erdőben, de ha nem ismered a meséket, eltévedsz az életben” – tartja a szibériai közmondás.
A mese sokunknak sok mindent jelent: a gyerekek a kiállítás és a hozzákapcsolódó foglalkozások során kreatív módon játszhatják el és teremthetik újjá a meséket, az idősebb érdeklődők pedig szakszerűen megalapozott bepillantást kapnak a meseirodalom kimeríthetetlen gazdagságába.
A Budavári Önkormányzat által felajánlott épület kivételes, a mesék világához remekül illeszkedő atmoszférával rendelkezik.
A múzeum az épület alsó szintjén helyezkedik el és funkcionálisan három egymással szorosan összefüggő, egymást kiegészítő egységből áll, amelyek azonban önállóan is működőképesek.
A múzeumi fogadótér egyrészt a gyerekek által létrehozott vagy befogadott színházi- és bábelőadásoknak, árnyjátékoknak, vetítéseknek a színtere, valamint itt tartjuk a drámapedagógiai és a kreatív műhelyfoglalkozásokat is. amelyek a mesék vizuális feldolgozására irányulnak (rajzolás, festés, bábkészítés, jelmezkészítés, térjátékok, stb.).
A Magyar tündérmese világa” című állandó kiállításban mese utat járhat be a látogató: a meseindító üveghegyen átkelve, próbákat teljesítve, akadályokat leküzdve juthat az áhított „felekirályságig”.
Az állandó kiállításhoz kapcsolódik az időszaki kiállítás, amelyben a magyar mesegyűjtés első száz évéről szóló kamara kiállításunkat lehet megtekinteni.
Alapvető feladatunknak tartjuk, hogy a korai évektől (3–4 éves kortól) ismeretekkel előkészítsük és érzelmileg megalapozzuk az olvasástanulást, és az irodalom befogadását, hatéves kortól fejlesszük a nyelvi tudatosságot, a beszéd- és szövegértést, az ehhez szükséges készségeket, élményt adjunk, s elkötelezzük a látogatókat a klasszikus és kortárs gyermekirodalom alkotásai mellett.
A mesemúzeum kiállításai és a hozzá kapcsolódó drámapedagógiai és művészeti foglalkozások amellett, hogy bővítik a résztvevő gyerekek ismereteit, a tartalmi és a módszertani sajátosságok miatt jelentős eredményeket hozhatnak az iskolai nevelés által kevésbé érintett területeken: az erkölcsi és az érzelmi nevelés tekintetében.
A Döbrentei utca 15. kis budavári épületének valóban minden szegletét kitölti a mese: a színes kőkockákkal burkolt kapualjtól a mesehallgató kuckón át a varázstükrös mosdóig.
Jöjjön és legyen Ön is részese egy közös történet születésének!
Jegyárak:
Gyerek belépőjegy: 400 Ft
Felnőtt belépőjegy:  600 Ft
Családi kedvezmények:
2 felnőtt és 2 gyerek: 1200 Ft
1 felnőtt és legfeljebb 2-4 gyerek: 1080 Ft
2 felnőtt és legfeljebb 4 gyerek: 1440 Ft
Múzeumpedagógiai foglalkozások díja: 400 Ft/fő +4000 Ft/csoport (20 főig),
Családi hétvégéken a belépés díja programtól függően változhat.
A műhelyfoglalkozások díja alkalmanként 1200 forint. Bérlet váltása esetén 1000 forint.
Nyitva tartás:
hétfő szünnap
egyéni látogatóknak:
csütörtök, szombat 10-18 óráig, vasárnap 10-13 óráig
csoportoknak előzetes bejelentkezéssel:
kedd, szerda és péntek 9-14 óráig
Gyakorlati tudnivalók a látogatás előtt
Hétköznap délelőttönként óvodai és iskolai csoportok számára állítottuk össze mesefoglalkozásainkat, ahol különféle játékok során elevenítjük meg a mesék világát. Kérjük, nézze végig kínálatunkat, ahol korosztályra lebontva, rövid leírásban mutatkoznak be meseóráink!
A kiválasztott foglalkozásokra érdemes már 1-2 héttel a látogatást megelőzően a muzeumped@pim.hu elérhetőségeken bejelentkezni.
Délutánonként műhellyé változunk és színházi, képzőművészeti, zenés, táncos óráinkon dolgozunk a gazdag meseanyaggal. Az órák időpontjáról, tartalmáról további leírást itt (link Foglalkozásaink) talál.
Hétvégi programjainkkal kifejezetten a családoknak szeretnék színes programlehetőséget kínálni: kortárs meseírók lesznek a vendégeink, interaktív drámafoglalkozásokon játszhat együtt a család, délután 5-kor hetedhétországra szóló közös meseolvasást csapunk.
A Mesemúzeum ideális helyszín a szülinapi zsúrok számára is.
Ha mesék között ünnepelné gyermeke szülinapját, kérjük keresse meg Csörsz Katit a csorszk@pim.hu elérhetőségen és tudjon meg többet erről a lehetőségről!
Aki mindezt elhiszi, hát járjon utána!

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: