Olvasás Portál

lovári  |  english

Letölthető irodalom a Magyar Elektronikus Könyvtárból

Letölthető irodalom a Magyar Elektronikus Könyvtárból

2014.09.25. 15:30

Petőfitől Zolán át Gubcsi Attiláig

Utánanéztünk és kigyűjtöttük, milyen irodalmi műalkotások jelentek meg az utóbbi időben a MEK honlapján. Széles a paletta, érdemes átböngészni.

 

 

 

 

 

A Magyar Elektronikus Könyvtárból letölthető (nemrég feltett) szépirodalmi vonatkozású könyvek listája:


Petőfi nem alkuszik : Tanulmányok / Ady Endre

Klasszikus magyar irodalom, Magyar irodalom története magyar irodalom, magyar irodalom története, Petőfi Sándor (1822-1849), 20. sz., 19. sz.

"Hanem a forradalmat ma is olyan bolondosan szeretem, mint valamikor régen és Petőfi Sándort jobban. Jobban, egyre jobban szeretem, búsabban és irigyebben e darabos, e vad, e mennyeien nagyságos suhancot. Nincs egyetlen jó arcképe sem, de én látom az ő lázas, paraszti, sovány, fiatal arcát ébren és álmomban."

http://mek.oszk.hu/13100/13198/13198.htm


Rejtelmek / Bródy Sándor

Klasszikus magyar irodalom magyar irodalom, 19. sz.

"Így esett aztán, hogy bár bizonyos voltam kora halálomban, ámbár úgy éreztem, hogy már is meg vagyok halva, mégis: teli, de teli voltam forró szerelmi vággyal és egész lényemet állandóan teleárasztotta és megfeszítette egy fenséges, szinte tragikus hit, az, hogy egy nagy, nagy, soha még nem érzett ... szerelem előtt állok."

http://mek.oszk.hu/13200/13231/html/


Mesék és regék / Jókai Mór

Klasszikus magyar irodalom magyar irodalom, 19. sz.

"Hajh, azok a faragott kövek, a gyűrűs hollót viselő czímerrel, a melyekből fényes palotája épült, rég szét vannak már hányva, hanem azok a faragott kövek, a melyek a forrásvíz sziklagádorához lettek egymás fölé rakva, még most is őrzik a nevét. Ott van az a forrás az Abaújmegyéből Tornába vezető út mellett..."

http://mek.oszk.hu/13200/13230/13230.htm


Bujkál a valóság / V. Pócsay Rozika

Kortárs magyar irodalom magyar irodalom, 21. sz.

"Örülök, hogy vagytok nekem, de magányomban rám tör a kétségbeejtő bizonytalanság, és olyankor képtelen vagyok pozitívan gondolkodni. Meghasonlok önmagammal. Mint egy eszelős, teszem fel újra és újra a kérdést: Ki vagyok én? Hova, kihez tartozom? Kiürültnek érzem az életemet. A hazugságok árán épült világ összeomlott körülöttem."

http://mek.oszk.hu/13200/13250/13250.htm


Tisztaságra ítélve : Női dolgok / Pintér István

Kortárs magyar irodalom magyar irodalom, 21. sz.

"A Klauzál téren vártam rá. Tiszta fehérben jött, és sugárzott róla az egyszerűség. Kibontott haja természetesen omlott le, a választék persze középen volt. A rövid kartonruha ellenére is szűzies hatást keltett."

http://mek.oszk.hu/13200/13249/13249.pdf


Asszonyfej : Elbeszélések / Lovik Károly

Klasszikus magyar irodalom magyar irodalom, 19-20. sz.

"Flóra dacosan nézett rá. Felelni akart, azt akarta mondani, hogy igen, játék volt, a bosszú játéka, bosszú az életért, a szenvedésért, az ifjúságért, de nem találta meg a helyes kifejezést. Hirtelen, akarata ellenére elmosolyodott, a szoba sarkában maga előtt látta nagy ellenfelét: a sorsot, a könyörtelen óriást..."

http://mek.oszk.hu/13200/13253/13253.htm


A pillangó : Regény / Narciso Oller

Klasszikus világirodalom katalán irodalom, spanyol irodalom, 19. sz.

"A megifjodott áprilisi napsugarak Barczelona harmadik emeleteire kezdtek ragyogni és a fákat szelíden elringató friss szellő játszian csókdosta körül a nagy tengeri várost. Még nem tűntek fel a fehérkötényes szakácsnők, gondosan fésült hajukkal és kivasalt nyakkendőikkel, melyeket azelőtt úrnőik ragyogtattak."

http://mek.oszk.hu/13200/13259/13259.pdf


És mégis mozog a föld : Galilei életének regénye / Harsányi Zsolt

Klasszikus magyar irodalom, Tudománytörténet magyar irodalom, Galilei, Galileo (1564-1642), fizikus, csillagász, tudós, 20. sz.

"Kiugrott az ágyból, még csak papucsot sem keresett, kifutott az udvarra. Egészen a ház árnyékának vonalán túl, ahonnan feltekinthetett a napra. Onnan felnézett rá izgatott kíváncsisággal. Hogy a szemével mi lesz, azzal nem törődött. Ha megvakul is, meg kell néznie: az mozog-e, vagy a föld."

http://mek.oszk.hu/13200/13260/pdf/


Az álmodó rocker esete : XXI. századi magyar ponyva / Cabe Ferrant

Kortárs magyar irodalom, Szórakoztató irodalom, sci-fi magyar irodalom, krimi, 21. sz.

"Persze, hogy elszundítottam, miközben ezen és hasonló dolgokon elmélkedtem. És remekül aludtam. Bár, saját bevallása szerint is, valóságos boszorkány volt a társaságunkban. Hova korcsosulhat még e szörnyű világ! Már a boszorkányok sem seprűn repkednek, hanem repülőgéppel utazgatnak, mint valami kövér turista."

http://mek.oszk.hu/13200/13265/13265.pdf


Veronika kendője : Regény / Somlay Károly

Klasszikus magyar irodalom magyar irodalom, 19-20. sz.

"Az én orcámról is levehetné most kendőjével Jézus véres képmását Veronika asszony... Te is adtál nekem egyszer egy patyolatkeszkenőt, most majd beletörülöm izzadó orcámat... Ez ám csak az igazi Veronika-kendője!... Nesze a keszkenőd - hörögte a juhász érctelen hangon és zsebéből kirántva a csipkés kendőcskét, odadobta Vera felé."

http://mek.oszk.hu/13200/13272/13272.htm


Az élet öröme / Émile Zola ; fordító Balog L. Vilma, Gellért Hugó

Klasszikus világirodalom francia forradalom, 19. sz.

"...Látta szerelmes ölelkezésüket, látta arcukon a csókot és diadalmas fény jelent meg arcán, anélkül, hogy zavarta volna tiszta szemének mélységét. Valóban az örömnek valami finom melegsége lángolt föl benne, ami föléje emelte a házaspárnak. De unokabátyja mégis titkos lelkifurdalással szorította magához feleségét..."

http://mek.oszk.hu/13200/13270/13270.htm


Szigligeti Ede élete és költészete / Rakodczay Pál

Magyar irodalom története író, Szigligeti Ede (1814-1878), drámatörténet, irodalomtörténet, 19. sz.

"Szigligeti nem volt oly egyoldalú, mint a mai írók, kik csak a közeli viszonyok vizsgálatában feneklenek meg. Visszapillantott a múltba. Ott bátrabban állíthatta föl a nagy szenvedélyek helyzeteit. Első, igazán figyelemreméltó műve a Pókaiak, mely 1838-ban került színre."

http://mek.oszk.hu/13200/13277/13277.pdf


Élet a kastélyban / V. Pócsay Rozika

Kortárs magyar irodalom magyar irodalom, 21. sz.

"Kingi időnkénti megjelenésével vitt életet a kastély már-már megcsontosodott csendjébe, nyugalmába. Állandó csacsogása töltötte be a szobákat. Gyermeki létével pezsdítette fel a kastély merev mozdulatlanságát. Gábor jólesően figyelte kishúga megváltozott viselkedését."

http://mek.oszk.hu/13200/13286/13286.htm


Ősztől-Őszig : 1897-1898 / Kállay Sándor

Klasszikus magyar irodalom magyar irodalom, 19. sz.

"Mikor beáll az őszi hervadás Sárgulva hull alá minden virág... Mért siratnátok?! Hiszen virúltak, S az uj tavasz nekik uj éltet ád."

http://mek.oszk.hu/13200/13292/13292.htm


Egy kis battiszt ruha és más történetek / Békefi Antal

Klasszikus magyar irodalom magyar irodalom, 19-20. sz.

"A szekrény sárga volt belülről és ott volt valami fehérség benne. Úgy omlott alá, mint egy hosszú fehér szárny. Semmi se volt más ott. Az egész nagy kvadrobszekrényben. Csak egy kis pöttyes battisztruha volt ott. Ekkor ezt Hollán István meglátta... S mikor im meglátta, odaugrott, mintha támadni akart volna..."

http://mek.oszk.hu/13200/13291/13291.htm


A Muzi / Pásztor Árpád

Klasszikus magyar irodalom, Gyermek- és ifjúsági irodalom magyar irodalom, 20. sz.

"Piki már ingadozott... Távoli lehetőségek derengtek benne. Többé nem jár iskolába, nem megy haza, a Margit-híd alatt fog lakni s ő lesz Kottasz helyettese. Kicsi neki a Múzeumkert, az övé lesz egész Pest a Fatértől a Garibaldiig, vasárnap forgatni fogja a ligetben a ringispilt s délelőtt a Zöld vadász előtt a füvön fog heverészni..."

http://mek.oszk.hu/13200/13290/13290.htm


Magyarország köz- és magánkönyvtárai 1885-ben / szerkesztő György Aladár

Könyvtártörténet, Művelődéstörténet, Statisztikai évkönyvek könyvtárügy, magánkönyvtár, közkönyvtár, könyvtári statisztika, Magyarország, 1885, 19. sz.

"A magyar nép e hatalmas önmüvelődési vágya az a főtényező, mely a fentebbi érvekkel kapcsolatban eléggé valószinüvé teszi, hogy Magyarország könyvtárak s könyvek tekintetében a kulturállamok között még abban az esetben is, ha nem lehetne mindjárt Svájcz után az első helyre tennünk, eléggé jelentékeny helyet foglal el..."

http://mek.oszk.hu/13200/13294/pdf/


Apróságok : Elbeszélések, rajzok / Kállay Sándor

Klasszikus magyar irodalom magyar irodalom, 19. sz.

"Várt. De mert hosszu várakozás után arra következtetett, hogy Irén bizonyosan toilettjével van elfoglalva, hogy némileg röviditse az időt, az ablakhoz lépett, szétvonta a lenge csipke függönyöket, s kinézett a kavicsos, göröngyös, burjánnal tarkitott udvarra. Bizony nem ilyennek hitte a csetneházi kastélyt."

http://mek.oszk.hu/13200/13293/13293.pdf


A boszorkány és más elbeszélések / Bársony István

Klasszikus magyar irodalom magyar irodalom, 19-20. sz.

"Megsúgom neked, Vera, titokban: boszorkány ez!... Van ez már száz esztendős, csakhogy amikor akarja, fiatal bőrbe búvik én tudom, magam láttam... Láttam, amikor éjjel, éjfélkor, a sötét bérc barlangja előtt állott igazi alakjában... Ott vedlett meg előttem, mint a rák, ha eljön az ideje."

http://mek.oszk.hu/13300/13300/13300.htm


Az üstökös : Petőfi életének regénye két kötetben / Harsányi Zsolt

Klasszikus magyar irodalom, Magyar irodalom története magyar irodalom, életrajzi regény, Petőfi Sándor (1823-1849), költő, 20. sz.

"Itt-ott legendákban, szájról-szájra adott történetekben még sokáig felbukkan. Esküdtek is, hogy látták. Ha a csillag villámgyors útja végighasít az emberiség felett a mennybolton, a vakító fényesség után behunyott szem egy darabig még látja a csodálatos csillag vonalát."

http://mek.oszk.hu/13300/13304/pdf/


Pocok Palkó története : Az ifjúság számára / Kanizsai Ferenc

Klasszikus magyar irodalom, Gyermek- és ifjúsági irodalom magyar irodalom, 20. sz.

"Pocok Palkó kicsit megdöbbent... Mintha a szivét fojtogatta volna valami... Nem tudott örülni az illatos erdőnek, a lombok közt átaranyló napsugárnak; elment a szederbokrok mellett anélkül, hogy egyetlen egy szem szeder után nyult volna... Igaz ugyan, hogy nem készült el a leckéből, de sokért nem adná, ha most az iskolában lehetne..."

http://mek.oszk.hu/13300/13303/13303.htm


Pascal orvos : Regény / Émile Zola ; fordító Cserhalmi Irén, Gerő Attila

Klasszikus világirodalom francia irodalom, 19. sz.

"Határozottan meg volt győződve róla, hogy ő az a magányos úttörő, az a hírnök, a ki vázolja az elméletét, tapogatódzik a gyakorlatban és mert módszere csak kezdetleges, kudarczot vall. Visszaemlékezett lelkesedésére, midőn azt vélte, hogy ideganyagbeoltásaiban az általános gyógyszert fedezte fel; aztán rátért csalódásaira..."

http://mek.oszk.hu/13300/13301/13301.htm


Fehér éjszakák ; Szende / Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij ; fordító Szabó Endre

Klasszikus világirodalom orosz irodalom, 19. sz.

"Gyönyörü éjszaka volt, egyike azoknak az éjszakáknak, a milyeneket csak fiatal korunk ismer, kedves olvasóm. A mennybolt olyan csillagos, olyan derült volt, hogy föltekintve reá, az ember önkéntelenül is azt kérdezte magától: Valóban élhetnek hát gonoszok is ily szép ég alatt?"

http://mek.oszk.hu/13300/13309/13309.htm


Leányálom : Erotika fátyolban / Gubcsi Lajos ; illusztrátor Gubcsi Attila

Kortárs magyar irodalom magyar irodalom, 21. sz.

"Mélyen pihen édes álmod, könnyedre váltod életed Könnyeket rejtesz szemed mögé, siratni mindig nem lehet Táltos regél a titkokról, miket a kínok olykor feledtetnek ÁLOM marad itt mindig minden, öleld csak a rejtelmeket."

http://mek.oszk.hu/12500/12519/12519.pdf

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: