Olvasás Portál

lovári  |  english

Hogyan tehető értékessé egy könyvtár?

Hogyan tehető értékessé egy könyvtár?

2014.10.03. 09:01

A tudás temploma helyett közösségi tér a cél

Philadelphia központi könyvtára nem változott az 1927-es megnyitása óta. Folyosói kissé dohosak, a könyvek kopottak. De ez most változik. Szeptemberben 25 millió dollárnyi alapítványi adományt kapott.

Nehéz idők járnak a könyvtárakra: ugyan az emberek fontosnak tartják őket, de egyre kevesebb a használó. Ám nem olvasnak kevesebbet a fiatalok sem. Nagy konkurens az internet, melynek használatát a könyvtárak készséggel tanítják. A laptopok terjedésével a könyvtári asztali gépek is lassan néptelenednek. Az Amazon könnyen és olcsón juttat könyvhöz bárkit. A válság eközben 20-35%-kal visszavette a könyvtárak költségvetését, sokuk be is zárt. 2008 és 2011 között 6%-kal csökkent a könyvtárosok létszáma az USA-ban.
Philadelphia könyvtára a magánadományt használhatja most ki. A központi könyvtár állománya helyett "megosztott munkahelyet" (shared working space) épít. A szintén megnyitandó üzleti és vállalkozási innovációs központ startup vállalkozásokat fog segíteni. A környező fiókkönyvtárakat is felújítják. A könyvtár kevésbé lesz a "tudás temploma", sokkal inkább közösségi térré válik. Folyamatban lévő kísérlet a könyvtár konyhája, ahol szakácskönyvet használni és főzni tanulhatnak a lakosok. Másik példa a texasi Bexar könyvtár, amely csak e-könyveket tart és kölcsönöz.
Sok könyvtárost megrémít, hogy a könyvtár megszentelt tereibe kávézó, bár vagy éppen bölcsőde költözik. De ez nem gátolja meg a folyamatot. A támogatók közösségi fejlesztő létesítménynek tekintik a könyvtárat, amely a magas kultúra és praktikus tudás segítségével növeli a szegények életminőségét is. A philadelphiai könyvtár támogatója a "lehetőség kapujának" tartja a könyvtárat, és e funkció gyakorlásában mindössze azt szorgalmazza, hogy népesüljön be az intézmény. A dohos folyosók és a kopott könyvek ezt a célt nem szolgálták...

Eredeti hírforrás: Economist


Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: