Olvasás Portál

lovári  |  english

A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe

A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe

2014.09.08. 08:33

Egy hétvége a magyar könyvért

A Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvesbolt a hagyományt őrizve minden év szeptemberében rendezi meg a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe a Budai Várban című három napos kulturális rendezvényt. A rendezvénysorozat a Buda 1686. szeptember 2-i visszafoglalásának emléknapjához kapcsolódik.

A Kárpát-medence országaiban élő magyarság történelme során sokszor szembesült azzal a ténnyel, hogy a nemzet túlélését segítő kultúrának csak néhány város adhatott otthont. Azok templomaiban, iskoláiban talált otthonra a hit, a tudás és a művelődés, nyomdáiban jelentek meg a magyar kultúra folytonosságát biztosító könyvek. Buda egyike volt azon kivételes városoknak, amelyek a történelem során védték és továbbadták a kulturális értékeket.


Az idei rendezvénysorozatra szeptember első hétvégéjén (szeptember 4-5-6.), a Szentháromság téren került sor.

A Könyvünnep programjának összeállításakor arra törekedtek, hogy a rendezvény tükrözze az összmagyarság kulturális sokszínűségét. Éppen ezért nagy öröm, hogy elfogadta a meghívást a Budavári Önkormányzat több testvérvárosa is, amelyek megismertették a közönséggel városuk történelmét, kultúráját. Bemutatkozott Lendva, Zenta és Székelyudvarhely. A Könyvünnep keretében megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Püski Sándorról és Cseh Tamásról is.

A rendezvény mindhárom napját színpadi programok (néptánccsoportok, Bartók Táncegyüttes, koncertek, író-olvasó találkozók), gyermek-programok (kézműves foglalkozások, gyermekszínházi előadások), filmvetítések, Benedek Elek kiállítás, könyvvásár, borkóstolók stb. kísérték. Fellépett a Ghymes Együttes és a Misztrál.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: