Olvasás Portál

lovári  |  english

Fórum

Fórum / Olvasóvá nevelés

hangos olvasás,gyakorló (önfejlesztő) felolvasás, önkéntes segítő felolvasás, műkedvelő önkifeejező felolvasás

  <<    <      1 - 3 / 3      >    >>  

posalakiujrakell

 Válasz erre

2011.03.30. 22:04:27 (3)

Tisztel Ügyszerető! Április 8.-án 14:30'kor Bp.VII. Wesselényi u. 17 alatti Közösségi Házban Költészet napi felovasó rendezvény lesz! Arra jártam, jelentkeztem. Legyen ott! Vitatéma lehet.
Egyébként ijesztő ez a visszhangtalanság. Különösen a kínzó regisztráció, illetve minden alkalommal a elhibázható megismétlés majd a semmi! Gondolkodom a "kiiratkozáson"!

posalakiujrakell

 Válasz erre

2011.02.24. 16:40:30 (2)

A tegnapi téma felvetés folytatása:
A segítő- és műkedvelő felolvasás sajátossága a magányos, csendes olvasással szemben, hogy figyelmes, társas szituációt feltételez. Ez az információs technológia eszközeivel valamely közösségi portál segítségével méginkább biztosítható, s így a személyközti p2p kapcsolattól a közösségi p2community szintig terjedhet.

Vonzó példák a YouTube-on 2149 részben látható és hallható Don Quijote-, vagy a korábbi Robin Hood felolvasás! A gigantikus videó fájlok felvétele és utaztatása esetünkben szükségtelen. Egy Mp3 tömörítésű hangfelvétel már a legkisebb mintavétellel is értékelhető és élvezhető! A vesengő játék miatt fontos, hogy a közkedvelt mű pl. a Pál utcai fiúk, a Lúdas Matyi, stb. részeit előadó „védett” személyek produkciója külön értékelhető legyen, majd az eredeti szerkezetet követő összevonásokkal a mű az archívumból részben és egészben lejátszható legyen PC-n, mobiltelefonon, Mp3 lejátszón. (Lakatlan szigeten, betegágyban, börtönben, iskolában, otthon, könyvtárban, villamoson és repülőn stb.) Ez a pálya’(sic!) Elindulunk?

Budapest, 2011. télutó Bíztató: wilkjanó@gmail.com

posalakiujrakell

 Válasz erre

2011.02.23. 22:42:10 (1)

A fiatalok tanulmányai közt a legfontosabb a szövegértő olvasás megtanulása. E készséget az ismétlődő felmérések gyengének minősítik a fiatal korcsoportokban. Feltételezzük, hogy ez nagyrészt a hangos felolvasás korai elhagyása miatt marad felszínes. Ilyenformán a fonológiai és ortográfiai bevésődés sem alakul kellően. A szótagolás és egybeolvasás kisiskolás erőpróbáit – egyénenként eltérő alapokon – túl gyorsan követi a csendes/néma olvasás. Mivel az elemző, értelmező és megjelenítő hangos olvasás egyéni gyakorlásához feszélyező, időpazarló a tancsoport szituáció – így legfeljebb ajánlott házi feladat lesz.

A hangos felolvasás önmagában teljes, értékelhető teljesítmény, az olvasás korábban elterjedt módja. Szerintünk az olvasástanulás korai fázisában művelése nem nélkülözhető és tanulmányi elismerésre méltó. Hasonlóan a zene tanuláshoz ehhez is sok idő/türelem, sajátos körülmények és elismerő ösztönzés kívánatos. Az olvasásfejlesztés újszerű módját javasolhatnánk a hangos olvasás/felolvasás önfejlesztő-, majd önkifejező, játékos/versengő művelésével. (Honorálandó a’ la Pósalaki úr)