Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Borítókép megjelenítése

Sámuelné Ábrahám Mónika: Olvasásra születni

Nyomtatási nézet

Projekt a kisgyermekek olvasóvá nevelése céljából

„Az olvasóvá válás kérdése az iskolába járás előtt dől el.”

(Escarpit)

 

Világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kisgyerekek olvasóvá nevelésére. Széles társadalmi összefogáson alapuló projektek indultak Európában és Amerikában annak érdekében, hogy a gyerekkel már a születésük pillanatától kezdve megszerettessék a könyveket, és felhívják a szülők figyelmét a meseolvasás fontosságára, jótékony hatásaira. Számos felmérés ugyanis azt igazolja, hogy az értő-elemző olvasás azoknak a diákoknak megy jobban, akikkel szüleik az iskolaérettség előtt rendszeresen foglalkoztak: énekeltek, verset mondtak vagy éppen mesét olvastak.

A magyar könyvtárügy stratégiájában (2008–2013) is kiemelt célként szerepel az olvasáskultúra fejlesztése, azon belül pedig egy „többéves olvasási akció kidolgozása és meghonosítása: Születéstől az első könyvemig”.[1] A stratégia inspiráló hatásának köszönhetően, valamint a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) támogatásával lehetővé vált, hogy a József Attila Megyei Könyvtár (JAMK) egy másfél évig tartó projektet indítson – a szülőket, a könyvtárakat, a könyvkiadókat, az írókat, a gyermekorvosokat, a védőnőket és az óvodákat egyszerre mozgósítva – a legkisebbek olvasóvá nevelése érdekében.

Ennek keretében minden, Tatabányán és kistérségében, 2009. január 1-je után született gyermek úgynevezett JAMK-babacsomagot kap, amelyben nem profitorientált cégek termékmintái, pelenkacsomagjai találhatóak, hanem egy verseskötet, egy magasságmérő-szalag és egy tájékoztató füzet.

A Megy a kicsi láb címet viselő gyermeklapozó 12 kortárs költő verseit tartalmazza. A versek kiválasztásában, a kötet összeállításában az Új Forrás című irodalmi, művészeti és társadalmi folyóirat főszerkesztője, Jász Attila vállalt jelentős szerepet.

Fontos szempont volt, hogy ne csak tartalmilag, hanem küllemét tekintve is színvonalas legyen a kiadvány, hiszen az együttolvasás öröme kisgyermekkorban egyszerre múlik a szövegen és az illusztráción. Így esett a választás a neves magyar gyerekkönyv-illusztrátorra, Kun Fruzsinára.

A babacsomagban található magasságmérő-szalag, más néven „olvasólétra” ötlete a németországi Brilon városából származik.[2] Az olvasólétra nem más, mint egy mérőszalag 70-től 140 centiméterig. Ezen 6 hónapostól 9 éves korig tanácsok olvashatók arról, hogy az adott életkorban milyen típusú könyveket érdemes olvasni a gyermeknek. Az összehajtható, papírból készült létra hátulján könyvajánlás található.

A műanyagra kasírozott olvasólétrát nyilvános helyeken, mint például könyvtár, orvosi rendelő helyezzük el.

A tájékoztató füzet – melynek szövegét Bocsák Veronika olvasáskutató írta, grafikáit Rektor Orsolya készítette – abból a célból készült, hogy felhívja a szülők, nagyszülők, pedagógusok figyelmét a mesélés, a felolvasás fontosságára. A fekvő, A/4-es méretű kiadványból megtudható, hogy hogyan változik, alakul a 6 éven aluli gyerekek irodalmi érdeklődése, továbbá hogyan hat a mese a gyermek érzelmi, értelmi és erkölcsi fejlődésére és milyen hatása van a szülő-gyermek kapcsolatra. A füzet hasznos tanácsokat tartalmaz arra vonatkozóan is, hogy mire érdemes figyelni a mesélés, felolvasás során.

Felkerestük a színvonalas, kisgyermekeknek és felnőtteknek szóló folyóiratok szerkesztőit azzal a nem titkolt céllal, hogy remittenda példányokat kérjünk. Így kerülhetett a babacsomagba a Dörmögő Dömötör, a Kismama és a Csodaceruza egy-egy száma.

A babacsomagokat a Tatabánya Megyei Jogú Város Egészségügyi és Szociális Alapellátó Szolgálatával együttműködve, a védőnők segítségével terjesztjük Tatabányán és kistérségeiben. Másfél év alatt megközelítőleg 2500 babacsomagot adtunk át.

A 2011. év végéig tartó projekt számos programot és előadást kínál a témában. A projekt ünnepélyes megnyitója 2010. november 29-én volt Tatabányán, a József Attila Megyei Könyvtárban. A rendezvényen Nagy Attila és Bocsák Veronika olvasáskutató, valamint Jász Attila költő tartott előadást.

Programokat szervezünk a szülőknek, ahol pszichológus, orvos vagy olvasás- és mesekutató válaszol kérdéseikre. A közeljövőben dr. Vekerdy Tamás Mesétől a nyugalomig, nyugalomtól a biztonságig című előadása lesz hallható a könyvtárban.

Ringató[3] foglalkozásokat rendezünk a szülőknek és a 3 éven aluli gyermekeiknek Solti Emese, Hodos Szilvia és Zsolnainé Palotás Anna közreműködésével.

Irodalmi sorozatot indítottunk Gyereksimogató címmel, ahová az 5-6 éves óvodásokat és a kisiskolásokat várjuk. Az első vendégünk 2010. december 13-án Tóth Krisztina költő volt.

A projekt keretében több, kisgyermekeknek szóló koncertet is szervezünk. 2011. március 21-én Gryllus Vilmost láttuk vendégül.
 

 

[1] A könyvtárügy stratégiája 2008–2013. [online] <www.ki.oszk.hu/107/e107_files/downloads/strat_szeptember10.pdf > [Letöltés dátuma: 2011. február 5.]

[2] Die Leselatte. (Die Stadtbibliothek Brilon) [online] <http://www.leselatte.de/seiten_leselatte/leselatte_was.html > [Letöltés dátuma: 2011. február 5.] A Bookstart-program 2006-ban indult Németországban a briloni városi könyvtárban. A könyvtár a helyi kórházzal és a gyermekorvosokkal együttműködve könyvcsomagot ajándékoz minden anyukának a szülés utáni első gondozónői látogatás alkalmával. A második csomagot a gyermekorvos adja, amikor a kisgyerek betölti a második életévét. A program 150 németországi településen működik.

[3] A Ringató foglalkozások során könnyen érthető, de zeneileg értékes dalanyagot; magyar mondókákat, mozgásos, ölbeli játékokat tanulhatnak a szülők és kisgyermekeik.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: