Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Bondor Erika: Könyvtár a Berzsenyiben

Nyomtatási nézet

A Közép-magyarországi régióban iskolai könyvtárként egyedül nyert pályázati támogatást iskolánk a TÁMOP pályázati kiírásán: TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-Tudásdepó-Expressz – A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében.

A Tudásdepó a Berzsenyi Dániel Gimnázium (BDG) Könyvtárában[1] projekt célja az volt, hogy iskolánk könyvtárát a hazai és a nemzetközi stratégiáknak megfelelő módon fejlesszük, kiemelten az online és interaktív szolgáltatásokra és az olvasás népszerűsítésére koncentrálva. Online adatbázisunk és a most elkészült interaktív könyvtári webes felületünk (könyvtári honlap) az iskolánk tanulóinak és pedagógusainak hatékonyabb információszerzési lehetőségeket biztosítanak a tanuláshoz és az oktatáshoz, de az intézményünkön keresztül hozzáférhetővé válnak számukra a teljes könyvtári rendszer adatbázisai és szolgáltatásai is.

Projektünket 2011. július 29-én lezártuk, kiemelt szakmai céljainkat megvalósítottuk. Ennek során az olvasásfejlesztést 11 könyvtári programmal támogattuk – ezen belül két olvasótábort szerveztünk 60 diák részvételével. Könyvtári Estéinken (9 rendezvény) alkalmanként átlagosan 40-50 fő vett részt.

Szülőknek, pedagógus kollégáknak, diákoknak használóképzést és pályázati tájékoztatót tartottunk (4 alkalom – összesen 640 fő részvételével.)

A könyvtárlátogatások számát (5218 fő) közel megdupláztuk (9825 fő).

Számítógépen nyilvántartott dokumentumaink száma a projektévben 35 563-ról 40 566-ra nőtt. E növekedésen belül 4000 rekord bevitelét vállaltuk a muzeális, illetve a matematikai különgyűjteményünk feldolgozásával. E két dokumentumkörből végül összesen 4256 kötet rögzítését végeztük el adatbázisunkban.

Online adatbázisunk elérhető a nap 24 órájában[2], a projektév végére elkészült az új, interaktív webes felületünk is[3]. A projektévben 462 keresést indítottak az elektronikus katalógusunkban – de ez csak töredék év, mivel a projektév végére készültünk el a felülettel –, ami ráadásul a nyári szünet időszakára esett. A keresések száma a fenntartási időszakban (elkövetkező 5 év) nagyságrendekkel nőni fog, tekintettel a most bevezetett interaktív felületre és a WEb2.0-es eszközökre. (Pl. Kérdezd a könyvtárost! Meebo felület stb.)

Szirén integrált könyvtári rendszerünk naponta frissülő adatbázisa lehetővé teszi naprakész bibliográfiák, témafigyelések elkészítését, a tanulók könyvtárhasználati képzésében és a pedagógus kollégák szakmai tájékoztatásában egyaránt használjuk. Az adatbázis fenntartását és évenkénti bővítését a projekt fenntartási időszakában is vállaljuk.

Könyvtári kiadványainkkal (három megjelent kiadvány)[4] és szóróanyagainkkal nemcsak az iskolai könyvtári szolgáltatásainkra hívtuk fel a figyelmet, hanem szélesebb körben a könyvtári rendszer által nyújtott lehetőségekre és szolgáltatásokra, más intézményekre és adatbázisokra is – annak érdekében, hogy használóink eligazodjanak a könyvtári rendszer egészében.

Könyvtárunk három munkatársa a projektévben a Könyvtári Intézet szakmai képzésein összesen háromszázkilencven órát töltött (8 érintett tanfolyam) – szakmai ismereteinket ez által több területen is tudtuk fejleszteni.

Felhasználóink körében az IKT eszközök használatát és a digitális kompetenciák fejlesztését segíti a pályázati támogatásból felfrissített eszközparkunk is: adatbázisunk és integrált könyvtári rendszerünk új szerveren fut, és két új számítógép, valamint egy laptop is segíti a könyvtárosok munkáját, illetve a diákjaink információkeresését. A wifi lehetőségeivel további modernizálásokra nyílik mód: például a tanulók a mobil eszközeiket is használhatják a könyvtárunkban.

Az új számítógépek elhelyezését és a tanulók tájékoztatását, valamint a kölcsönzést megújult bútorok teszik lehetővé: új kölcsönző pultot, mobil számítógépállványt és a diákok keresőgépei számára három személyes számítógép pultot vásároltunk a pályázati támogatásból.

Online szolgáltatásaink nemcsak a könyvtár nyitva tartási ideje alatt, hanem a nap 24 órájában elérhetők.[5] A könyvtári rendszer számára kívülről is elérhetővé tettük a legértékesebb muzeális dokumentumainkat, és különgyűjteményeink egyedi vagy ritkán előforduló dokumentumait. Megjelent kiadványaink mind az intézményi, mind a külső felhasználók számára elérhetők, és hasznos információkat nyújtanak az iskolai könyvtári szolgáltatásainkról és a könyvtári rendszer lehetőségeiről egyaránt.

Könyvtári rendezvényeink az eseménynaptárunkban[6] és a könyvtárunk online fotóalbumaiban[7] is követhetők.

 

 

BDG_diakok[1] Tudásdepó a Berzsenyi Dániel Gimnázium Könyvtárában – a bdg iskolai könyvtári és adatbázis szolgáltatásainak, valamint olvasásnépszerűsítő programjainak fejlesztése az élethosszig tartó tanulás érdekében (TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0009)

[3] [online] < http://konyvtar.berzsenyi.hu >

[4] Könyvtár a Berzsenyiben 1.: Iskolai könyvtári szolgáltatásaink (szerk.) Bondor Erika. Budapest: BDG, 2011.; Könyvtár a Berzsenyiben 2.: Adatbázisok és a magyar könyvtári rendszer szolgáltatásai (szerk.) Bondor Erika. Budapest: BDG, 2011.; Könyvtár a Berzsenyiben 3.: A BDG muzeális gyűjteménye (szerk.) Bondor Erika. Budapest: BDG, 2011.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: