Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Eigner Judit: Kettős kötés

Nyomtatási nézet

Balogh Mihály könyvbemutatója

2013. május 30-án az Országos Idegennyelvű Könyvárban rendezett Alkotó könyvtáros sorozat legutóbbi estjén Balogh Mihály volt a meghívott vendég. A könyvtárostanár és helytörténész fontosabb írásait Szakmári Klára könyvtárostanár mutatta be a közönségnek kérdező társával, Tölgyesi József egyetemi docens neveléstörténésszel együtt. Az est a „Kettős kötés” címet viselte.

Az elektronikus szótár szerint „a kettős kötések erősebbek, mint az egyszeres kötések”, valamint „elektronban való gazdag voltuk miatt reakcióképesebbek”. Megállapíthatjuk, hogy már a cím telitalálat: Balogh Mihály mindegyikünknél nagyobb erővel és lendülettel szervezte és működtette sikerrel a Könyvtárostanárok Egyesületét, és örökké megújuló energiával harcolt a határterületek közötti szakmánk elismertségéért, megbecsültségéért. „Reakcióképessége” sem lanyhult az évek során, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum nyugalmazott főigazgatója a napokban új könyvének bemutatójára készül. A kunszentmiklósi Városi Könyvtár ismerteti az Egy kunszentmiklósi parasztasszony válogatott írásai című kötetét.

A lassacskán zsúfolásig megtelt teremben a szerző őszintén, bensőséges pillanatokat felidézve beszélt életéről és pályájáról, a vasutas ősökről, tősgyökeres kunszentmiklósi identitásáról. Lelkesen számolt be újabb terveiről, helytörténeti kutatásairól, amelyeket még folytatni szeretne. Mindig élmény és megtiszteltetés, ha az előadó látni engedi emberi arcát, érzéseit a hallgatóságnak. Ilyen élményteli estnek lehettünk részesei ezen a májusi délutánon.

Nemcsak a közös szellemi barangolás tette emlékezetessé ezt a találkozást, Balogh Mihály éppen aznap töltötte be a 70. életévét. A szervezők igazi születésnapi ünnepléssel lepték meg a vendéget: pezsgővel és egy méretes, különleges tortával köszöntötték.

Az ünnepelt Petőfi Sándor egyik versével búcsúzott, amelyet egykori tanítványa, Tóth Péter értő, hiteles és megható tolmácsolásában hallgathattunk meg:

 

Hanem hiszen száz szónak is

Egy a vége:

Legyen rajtatok, barátim,

Áldás, béke.

Legyen oly vig mindhalálig

A pályátok,

Amily vígak valamennyin –

Valamennyin ma valátok!

(Petőfi Sándor: Búcsu Kunszentmiklóstól, 1845. június 23.)

Tölgyesi József, Balogh Mihály és Szakmári Klára a rendezvényen

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: