Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Borítókép megjelenítése

: A dokumentumkezelés információs és kommunikációs technológiai alapjai

Nyomtatási nézet

A Pécsi Tudományegyetem új szakirányú továbbképzése

A szak alapadatai

A szak létrehozásának indoka, képzési célja

Az információ maradandó rögzítésének igényében az első ismert megjelenési forma óta a mai archiváló rendszerekig az alapfeladat és a követelmény gyakorlatilag nem változott: feltárni, tárolni, megőrizni és hozzáférhetővé tenni a szükséges tudást és információt. Ez az igény később nemcsak a közintézményeknél, hanem a profitorientált vállalkozások világában is megjelent, az elmúlt évtizedekben pedig üzletággá vált.

A feladatok ugyanakkor ma már meghaladják a klasszikus dokumentumkezelő szakmákat művelők (könyvtáros, levéltáros, muzeológus, archivátor) előképzettségét, kompetenciáit, és erre a szükségletre kíván felelni ez a digitalizációs profilú továbbképző szak. Olyan ismeretekkel rendelkező szakembereket kíván képezni, akik a tudásgazdálkodásban megjelenő új információtechnológiai feladatokat a napi gyakorlat szintjén képesek tervezni és elvégezni, miközben a teljes szakterületről is átfogó ismeretekkel rendelkeznek.

A szakképzettséget megszerzők átfogó képet kapnak a dokumentumkezelési mesterség információs és kommunikációs technológiai vonatkozásairól, ugyanakkor egyes részterületeken mélyebb gyakorlati ismeretekre is szert tesznek. Így képesek lesznek intézményi szintű digitalizálási stratégia kidolgozására, a munkafolyamatok tervezésére, gyakorlati feladatok magas színvonalú elvégzésére.

 

A szak várható hasznosítási területei

A szakképzettség valamennyi digitalizálással foglalkozó közintézményben hasznosítható. Ilyen területek például: a könyvtárak, a levéltárak, a múzeumok, a galériák, a kiállítóhelyek, a tárlatok, a közművelődés és a teljes közoktatás keresztmetszete, a sportegyesületek, a civil és kisebbségi szervezetek és az egyházak. Végül az egyik legnagyobb befogadói-megrendelői szektor: az írott sajtó és az elektronikus médiumok.

Jóllehet a képzés során elsősorban a könyvtári környezetben zajló munkafolyamatokat tartjuk szem előtt, a dms technológia (Document Management System) és szabályozásának megismertetésével a szak piacképes tudást ad kutatóhelyeken és profitorientált vállalkozásoknál elhelyezkedők számára is.

A képzés kihelyezett – otthoni vagy közösségi térben kialakított – munkaállomásokon, azaz távmunkában is realizálható kompetenciákat is nyújt, ami a foglalkoztatási, munkaerő-piaci profilbővítés területén ad, úgy a szakon végzettek, mind az alkalmazók számára további lehetőséget.

 

Jelentkezés, információ

A felvételhez szükséges előképzettség: főiskolai vagy egyetemi oklevél (BA/BSc vagy MA/MSc oklevél). A szakmai tapasztalat nem feltétel, de előnyt jelent.

Képzési idő: két félév

Képzési forma: levelező munkarend

A képzés típusa: posztgraduális képzés

Az oklevélben feltüntetett szakképzettség: infomédia szaktanácsadó

 

További információk

http://feek.pte.hu/feek/feek/index.php?ulink=2703

 

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: