Olvasás Portál

lovári  |  english

Pinokkió visszatér

Schmidt Gábor: Az eredeti Pinokkió történet folytatása...

2018. augusztus 7.

Schmidt Gábor, könyvtár-történelem szakos tanár, Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium

Az eredeti Pinokkió történet folytatása más szerző tollából, más megközelítéssel

Véleménycsokor egy ellentmondásos könyvről


„Éjszaka van. Egy fiú kopogtat egy kislány ablakán, és bebocsátást kér. Azt állítja, hogy ő Pinokkió – és olyan dolgokat tud, amiket a kislány még csak elképzelni sem mer. A két gyerek kiszökik a városba: különleges, veszélyes és meghökkentő találkozások, felfedezések, barátságok várnak rájuk az éjszakában. A Pinokkió visszatér egy gyermek szemével csodálkozik rá a világ dolgaira, mentesen mindenféle társadalmi és kulturális előítéletektől.”

(A könyv fülszövege, hátsó borító)

Első látásra azt gondoltam, hogy tipikus gyermekkönyv, nyilván valamilyen szinten folytatása az eredeti történetnek. Mindenesetre második körben a tanáriba került e kiadvány a gyerekkönyvek közé.  Célom az volt, hogy pedagógus kollégáim is tudjanak kölcsönözni ezekből a könyvekből, gyermekeik vagy unokáik részére, ezért nem minden az OPKM Kortárs olvasnivalót az iskolai könyvtárakba! c. pályázatán nyert gyermekkönyvet ajándékoztuk tovább az általános iskola  könyvtárának. Egyik kolléganőm – akit olvasásra már igazán nem kell nevelni, igazán sokat olvas – a következő értékelést adta:

„A könyv hátán lévő ajánlás alapján kezdtem olvasni. Gondoltam, elviszem az unokáimnak. A legidősebb nyolc éves.

Nem azt vártam…

Nem mentes a társadalmi előítéletektől, gyermekek számára zavaróan hangoztatja az iskola és más intézmények „hibáit”. A Magyarországon is divatos nézeteket. Minden szavával egyet lehet érteni. De nem gyereknek való. Nem ilyen formában. Nyomasztó. Beszélgettem a lányommal, a fejlesztőpedagógussal, sok mese nyomasztóan, tragédiával kezdődik, de ha már belekezdünk, végig kell olvasni, nézni a gyerekkel, mert a végkifejlet pozitív. Persze itt is van végkifejlet, de az is a felnőttek világát bírálja. Úgy igazságos, hogy a hal megszökjön attól, aki fogságba akarja ejteni.”

Benczik Ferencné tanár


Ezek után már kíváncsi lettem én is a könyvre, illetve más véleményekre is.

Az ajánlott gyermek a korosztályban (9-10-11) nem javasolt önálló olvasásra. Szülővel lehet, úgy hogy felolvassa és a felét átírja, vagy megmagyarázza, mert „sajnos a főhőseink minden egyes felmerülő életképnél, borzalomnál (hajléktalan, drogos, kórház, maffia leszámolás stb.) csak azt mondják, hogy hát jó… van ilyen menjünk tovább."

Jeffi hozzászólása a könyv Moly oldalán (2014.07.12.): URL: https://moly.hu/konyvek/silvano-agosti-pinokkio-visszater Utolsó letöltés: 2018.08.07.

Van ellentétes vélemény is ugyanott:

„Nem is tudom igazán. Gyerekkönyv, gyerekeknek írták, gyerekek vannak benne, de gyerekként biztosan utáltam volna. Ellenben mégis ajánlom elolvasásra gyerekeknek.”

Lahara hozzászólása a könyv Moly oldalán (2017.06.14):  URL: https://moly.hu/konyvek/silvano-agosti-pinokkio-visszater Utolsó letöltés: 2018.08.07.

Az igazság a kettő között lehet:

Az eredeti mese egy fejlődéstörténet, hosszas megpróbáltatások után a rosszcsont bábu rádöbben arra, hogy a tanulás, a munka, az igyekezet fontos dolgok. Ennek ellenére az eredeti Pinokkió szerzőjének, Collodinak a szándéka is -, hogy az iskolai tanulást mindenek felé helyezze  - ellentmondásosra sikerült, hiszen éppen Pinokkió a példa arra, hogy az intézményesített tanuláson túl is van lehetőségünk fejlődni, hogy az élet és a rossz tapasztalatok is rengeteg mindenre megtanítanak minket. A Pinokkió folytatásában Agosti az iskolai oktatásnál sokkal nagyobbra tartja az életet, mint tanítómestert. Abszurdnak ítéli meg, hogy a szülők sokszor büntetéseket eszelnek ki fegyelmezésük érdekében. Vitatéma lehet, hogy milyen mértékben érdemes a gyerekeket a felnőtt élet valóságával szembesíteni. A szembesítés helyességére utalhat, hogy a gyermekek sok mindent látnak, abból is, amit eltitkolni igyekszünk előlük. Az elhallgatást erősíti az a tény, hogy a felnőtt élet történéseivel való korai találkozás frusztrációt, lelki sérülést okoz kamaszkorban. Az viszont egyértelmű, hogy azt sem lehet kijelenteni, hogy az intézményesített oktatás úgy, ahogy van rossz.

Krausz Vera: Pinokkió visszatér. In: Galgóczi Tamás (főszerk.): Ekultura.hu. Bp., Galgóczi Tamás, 2013.03.16. URL: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2013-03-16+12%3A00%3A00/silvano-agosti-pinokkio-visszater Utolsó letöltés: 2018.08.07.

Harmadik fejezet: A betörő és a lányok. Egy fejezeten belül találunk olyat, amit szívesen ajánlunk gyermeknek, illetve van, ahova kötelező lenne egy 16-os karika. Az, hogy vannak betörők nem újdonság gyermeknek sem, nagy sikerű vígjátékok is vannak e témában. Itt a betörő meg is indokolja szakmája előnyét, pontosabban a hétköznapi élet egyik nagy hátrányára hívja fel a figyelmet:

„-Pontosan. Ha dolgozol, a tulajdonos annyi pénzt ad, hogy ehess meg öltözködhess, de az életre, a játékra, arra, hogy együtt lehess a gyerekeiddel….a barátaiddal, arra egyszerűen nem hagy időt. Én is csak késő este vagy vasárnaponként szoktam látni az apukámat - szólal meg a kislány” (53. p.)

Úgy gondolom ezzel nincs gond, e jelenségeket tapasztalják már e gyermekek, így legalább megértik az okát. Ugyanakkor nem sokkal később már az örömlányok problematikája kerül elemzésre.

Felvetődik a kérdés azonban, ki ez a szerző, aki ezt a fajta életfilozófiát javasolja a fiataloknak?„Agosti 1955-ben, élete 17. évében 10.000 lírával a zsebében elhagyta a családját, és Londonba utazott, hogy megnézze Charles Chaplin sírját. Élt Angliában, Franciaországban, Németországban és Észak-Afrikában is. Itáliába visszatérve, 1960-ban felvételizett a római filmművészeti főiskolára (Centro Sperimentale di Cinematografia), ahol 1962-ben lediplomázott. Első játékfilmjét 1967-ben készítette, s ettől az évtől kezdve független filmesként dolgozik. Számos játék- és dokumentumfilm fűződik a nevéhez, melyek közül sajnos nem sok látható Itálián kívül is. Filmes munkája mellett 1976 és 1978 között docensként dolgozott a filmművészeti főiskolán. A kilencvenes évek eleje óta könyveket is ír, 2010-ben pedig egy gyerekeknek készült könyvet is megjelentetett.”

Silvano Agosti. In: Wikipédia. h.n., k.n., 2016.05.20. URL: https://hu.wikipedia.org/wiki/Silvano_Agosti Utolsó letöltés: 2018.08.07.

Hoppá…. azt hiszem egyértelmű a helyzet, saját tapasztalat. Persze, ha gyerekekkel beszélgetünk erről, nem árt a kivétel erősíti a szabályt elvet átbeszélni. Lehet, hogy a szerző így csinálta meg a szerencséjét, hazájában végül megbecsült filmes lett. De jóval nagyobb az esély, hogy a családját idejekorán elhagyó személy valóban bajba kerül, mint az eredeti Pinokkió. Véleményen, hogy – szigorúan csak felügyelettel – alkalmas lehet gyerekkönyvnek is… és talán visszavezet az eredeti Pinokkióhoz, amelyet már felügyelet nélkül is olvashat a gyermek.

 

(Agosti, Silvano: Pinokkió visszatér. Budapest, Pongrác, 2010, 115 p.)

 

Szerkesztette: Dömsödy Andrea