Olvasás Portál

lovári  |  english

Poznanski: Erebos

Szabó Vivianna: A sötétség figyel - könyvajánló

2018. április 13.

Szabó Vivianna könyvtárostanár, Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kőszeg

A sötétség figyel

Ursula Poznanski: Erebos  című könyvéről


Erebos könyvborítóAzért választottam az elsők közt olvasásra, mert a felsős tanulókat rendkívül vonzotta a felnőttes, szándékosan félelmetes tartalomra utaló, igencsak vastag könyv. Vajon a hetedik-nyolcadikosok, akik kapkodnak utána, nem ijednek-e meg túlságosan… mindezt a belelapozás és a fülszöveg segítségével nem tudtam eldönteni.

“...mint ifjúsági thriller, a könyv nem okoz csalódást. Kellemesen egyensúlyozik a felnőtteknek szóló (véres) regények és a gyermekirodalom közt meghúzódó keskeny, de mostanában viharos sebességgel bővülő sávon. Számos kisebb-nagyobb hibája ellenére is szerethető olvasmány, amit felnőttként is érdekes volt elolvasni, de tartalmát kéretik megfelelő fenntartással kezelni, már ami az online játékok gyermekeinket fenyegető káros hatásait illeti. “ - írja róla Hipszki László az ekultura.hun, felróva neki az online játék jellemzőinek pontatlan bemutatását.

Témája azonnal felkelti az érdeklődést a fiatalokban, nem véletlenül kapta 2011-ben az Német Ifjúsági Irodalmi Díjat, méghozzá a gyerekzsűritől  díját, a számítógépes játék a mai gyerekek világa: izgalmas és menő, ugyanakkor a felnőttek előtt titkos közeg, ahol egy-egy, egyénire szabott figura mögé bújva annak látszhatnak, amire vágynak. Virtuális, képzeletbeli, de biztonságos világ, de nem ebben a könyvben!

Az iskolában a gyerekek arra lesznek figyelmesek, hogy valami történik: a főhős, Nick osztálytársai egyre jobban és egyre többen megváltoznak, kialvatlanok, sápadtak, közömbösek lesznek, hiányozni kezdenek az iskolából… Nick persze kíváncsi, s mikor számára is kiderül, hogy egy számítógépes játék jár kézről kézre, borzongva ugyan, de azonnal veszi a lapot. Először tetszik neki a sok szabály is, nem lehet a játékról és a benne történő dolgokról beszélni senkivel, játék közben egyedül kell lennie, senki a környezetében nem sejtheti, mivel tölt annyi időt. Belemerül a játékba, és hamarosan azt veszi észre, hogy a játék befurakodik a hétköznapi életébe – és nemcsak a kialvatlanság szintjén.

A játékban ugyanis csak egyszer lehet részt venni. Aki kiesik, végleg kizárja magát ebből a világból, és a játékosok ezt kezdettől fogva tudják, s minden erejükkel törekszenek a játékban maradásra. Ha életerejük megfogyatkozik vagy súlyosan megsérül a figurájuk, a játék megbízások teljesítését ajánlja fel a továbbjutásért. Ezek a feladatok pedig a gyerekek valós életére vonatkoznak! Először apró dolgokat kell megoldani: csomagot vinni egyik helyről a másikra, megfigyelni dolgokat, fotót készíteni konkrét dolgokról; majd egyre nehezebb, a játékosok lelkét megviselő feladatok jönnek: fenyegető telefonhívás, gyógyszerlopás otthonról…, melynek teljesítéséig a játék nem engedi tovább a lassan függővé tett gyerekeket.

Hová vezet ez? Mihez tudnak kezdeni vele az egyedül játszó, bujkáló, titkolózó, hazudozó, éjszakázó, gyanús dolgokat művelő tizenévesek? Hol válik elviselhetetlenné a lelki teher? Kihez fordulhatnak a gyerekek? Sikerül-e végül erkölcsileg helyénvaló és megnyugtató eredményre jutniuk vagy végleg elvesznek ebben a sötét világban?

Az írónő végül olyan megoldásra jut szereplőivel, ami meglepő és elborzasztó, de ugyanakkor elhozza a lelki békét is. Ráébreszti a gyerekeket a háttérben esetleg megbújó kegyetlen manipulációra, ezáltal mérlegelésre ösztönöz, s mindamellett az egymás iránti bizalom és a valós kapcsolatok fontosságát hangsúlyozza remek arányérzékkel.

Úgy gondolom, bizony odaadható a 7-8.-osoknak is, felajánlva a beszélgetés lehetőségét, sőt erkölcstan órára is ajánlható a kollégáknak, hiszen a könyv cselekménye az erkölcsi problémák mentén is érzéket is megmozgatja, felborzolja a kedélyeket könyv cselekménye!

(Poznanski, Ursula: Erebos. Thriller. Budapest, Pongrác, 2012, 545 p.)

A szerző honlapja: http://www.ursula-poznanski.de/

Felhasznált irodalom

Hipszki László: Ursula Poznanski: EREBOS. In: Galgóczi Tamás (főszerk.):  ekultura.hu. Internetes kulturális oldal. Bp., k.n., 2013.01.20.  URL: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/o/cikk/2013-01-20+10%3A00%3A00/ursula-poznanski-erebos Utolsó letöltés: 2018.04.13.

Szerkesztette: Dömsödy Andrea