Olvasás Portál

lovári  |  english

Békés Pál

Magyar Magic

A Magyar Magic művészeti kurátora Békés Pál író. Az ő üzenete:

 

„Ez egy fajta kulturális hadviselés! – kiáltott fel egy angol kiadó a Magyar Magic – Magyarország a Fókuszban 2004 előzetes programfüzetét átlapozva - Ugye nem gondolják komolyan?”
De, komolyan gondoljuk. Természetesen, nem hadviselésnek tekintjük, és nem szeretnénk sokkolni az angol közönséget, de szeretnénk Önöket elvarázsolni. A varázslat pedig arra való, hogy elbűvölje az embereket, nemde? Így mi mást is tehetne a Magyar Magic?

Szeretnénk, ha az angolok látnák, milyen színes is valójában a magyar kultúra; hogy sokkalta több egy maroknyi közhelynél, ami az eszükbe jut, amikor meghallják azt a szót: „Magyar”.

Dicsekedni szeretnénk a zenénkkel és a muzsikusainkkal; szórakoztatóinkkal és előadóinkkal; klasszikus és modern muzsikánkkal; a dzsesszel és a poppal.

Büszkélkedni szeretnénk a festőinkkel, fotográfusainkkal és filmkészítőinkkel. Azt szeretnénk, ha az angol közönség, a múzeumlátogatók és mozirajongók ráébrednének arra, hogy milyen sok művészünket ismerik, gyakran nem is sejtve, hogy ők valójában magyarok.

Elképesztően gazdag irodalmunk, amelyre nagyon büszkék vagyunk, többnyire elérhetetlen a legtöbb külföldi olvasó számára, hiszen gyönyörű nyelvünk egyben különös és áthatolhatatlan akadályt is jelent. Ám a világ egyre nagyobb részén válunk ismertebbé Márai Sándor nemzetközi sikere és a nemrég Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre művei révén. Egyre több és több fordítás lát napvilágot; izgalmas könyvek Bartók Béláról, Radnóti Miklós költőnkről, Molnár Ferenc színdarabíróról, hogy csak néhányat említsek a nemsokára megjelenő kiadványokból. Reményeink szerint sikerül az angolul beszélő olvasók figyelmét felkeltenünk egy, a kortárs magyar irodalmat, verset és prózát egyaránt magába foglaló, új antológiával.
Az antológia az elmúlt 15 év irodalmát állítja a középpontba, azon elsöprő erejű változásokat bemutatva, melyek életünkben, társadalmunkban és kultúránkban bekövetkeztek.

A magyar színház és dráma sem maradt érintetlenül az életünket felrázó 1989-es eseményeket követően. És a változások termékeny múzsák lehetnek az írók és drámaírók számára. Számos új magyar színdarab kerül színre Angliában az elkövetkező év során.
Kultúránknak gazdag a múltja. Szeretnénk azt is megmutatni, de ez alkalommal a kortársainkra és felbukkanó tehetségeinkre koncentrálva szeretnénk jelentkezni a jelenünkkel.”