Olvasás Portál

lovári  |  english

Pedagógiai irodalom

Kereső űrlap

1989 óta épülő szakirodalmi adatbázis, amelynek célja a magyar és magyar vonatkozású pedagógiai szakirodalom teljes körű feltárása, valamint a világirodalom reprezentatív bemutatása. Az adatbázisban jelenleg megtalálhatók az 1980-tól máig Magyarországon kiadott pedagógiai témájú szakkönyvek, 1989-től a tanulmánykötetek egyes tanulmányai, valamint szintén 1989-től a magyarországi pedagógiai és kulturális folyóiratok szakcikkei. Válogatottan tartalmazza az adatbázis az 1975 után megjelent külföldi szakkönyvek adatait (a feldolgozott könyvek az OPKM állományában megtalálhatók), és 1989-től a legfontosabb külföldi szaklapokban megjelent, a magyar közönséget fokozottabban érdeklő szakcikkeket.

Az adatbázis folyamatosan bővül nemcsak az újonnan megjelenő információkkal, hanem a korábbi években megjelent dokumentumok retrospektív konverziója révén is. További tervek vannak az adatbázis kiegészítésére azon dokumentumok adataival, amelyek gyűjtőkörébe tartoznak, de az információs rendszer más intézményeiben találhatók.

Ugyancsak a megvalósítandó feladatok között van, hogy az adatbázis mind teljesebben tükrözze a világban bárhol keletkező magyar vonatkozású, azaz hungarika pedagógiai szakirodalom adatait. A gyűjtőkört természetszerűleg ki kell terjeszteni valamennyi dokumentumtípusra, így mindenek előtt az elektronikus dokumentumokra is.

A PAD adatbázis a más országokban is meglévő neveléstudományi adatbázisok partnere kíván lenni. Terminológiájában illeszkedik az Egyesült Államok ERIC adatbázisához, a British Education Indexhez, a CD Bildung c. német adatbázishoz, a legjelentősebb pszichológiai adatbázishoz, a PsycInfo-hoz, és természetesen az egységes Európai Uniós terminológiához. Hosszú távon ez a kompatibilitás lesz a biztosítéka annak, hogy a magyar adatok világszerte használhatók legyenek.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Átlag: 4 (1 értékelésből)

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: