Olvasás Portál

lovári  |  english

Gondolatok az olvasásról

Gondolatok az olvasásról

2012.08.23. 13:47

Mikszáth Kálmán

Falun növekedvén egy olyan háznál, ahol könyvek nincsenek (a kalendáriumon kívül), csak igen későn, tizenöt éves koromban jöttem rá arra a tudatra, hogy az olvasás nem mindenesetben kényszermunka (mert annak tekintettem eddig), hanem élvezet is lehet.

A históriákat, meséket mindamellett szerettem, s minthogy beteges, elkényeztetett s álmatlanságban szenvedő gyerek voltam, a falu kitűnően mesélő embereit apám odarendelte vagy fogadta az ágyamhoz, akik egész éjjelen tartottak kísérteties és mindenféle tündér történetekkel, míg csak el nem aludtam.

Az első könyv, mely elementáris erővel ragadott el a Jókai: „Török világ Magyarországon” volt; lihegve rohantam végig a lapokon, s azontúl rabja lettem az olvasmányoknak.

 

Kritika nélkül olvastam azóta mindent, ami a kezembe akadt, jót, rosszat vegyesen, s ez még ma is szokásom. Azt merném mondani, hogy nincsenek kedvenc íróim, mint ahogy nincs kedvenc tartózkodási helye egy szenvedélyes utazónak, ki mindig mást és mást kíván és keres. Jókai eleinte nagy hatással volt rám, de mikor Dickenst megösmertem, ennek a melegsége hódított el. Viszont mikor rábukkantam Macaulayre, Dickenst dagályosnak kezdtem tartani, és sok tekintetben fölösleges szószaporítónak – fönséges tulajdonságai előtt természetesen meghajolva.

 

 

Mikszáth Kálmán (1847-1910) író. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: