Olvasás Portál

lovári  |  english

Gondolatok az olvasásról

Gondolatok az olvasásról

2012.01.24. 11:40

Benedek Elek

A negyedik elemi végén, kihívás nélkül nyomulok előre hatodik kitűnőnek s jutalomkönyvet is kapok, egy kis könyvecskét: az Új testamentumot. Kapok könyvet, de nagy ára van ennek: el kell hagynom Leopoldot. Már csak a szobában, udvaron bújhatunk egymás árnyékába, ő, szegény ott rekedt az utolsó padban. Ki súg neki ezután?

Maradt-e valami lelkemben mindabból, amit a harmadik, meg a negyedik elemiben tanultam? Nem maradt egyéb: egy könyvnek a címe. A magyar nemzet története az, írta Rajcsányi János. Minden fejezet fölött egy-egy királynak a neve  s a név alatt: mettől meddig uralkodott. Ezzel az egy könyvvel tanultam többet, mint amennyit a kisbaconi iskolában, egy könyvvel többet két esztendő alatt.

A Flóri könyvét, amelynek hatéves koromban minden versét tudtam, ma  is látom a képet, amint Dobozi Mihály, lovára kapta hitvesét, száguld az üldöző törökök elől, s Kisfaludy versének (Dobozi Mihály és hitvese) még a betűit is látom; Eötvös Megfagyott gyermeke kitörölhetetlen emlék, s ím, a kollégium két esztendejéből csak egy könyvcím maradt meg.

 

Benedek Elek (1859-1929) író, szerkesztő, a hazai meseirodalom ismert képviselője.

 

 

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: