Olvasás Portál

lovári  |  english

Gondolatok az olvasásról

Gondolatok az olvasásról

2012.01.19. 13:59

Bárdosi Németh János

Első találkozásom az irodalommal a mese volt. Nem képeskönyvből kaptam a mesék varázsát, hanem írni-olvasni nem tudó nagyapámtól Bárdoson, a réten, őrzés közben. Az illusztrációt sem a rajzok adták hozzá, hanem a természet, az égig érő nyárfák a vízparton, erdők, mezők, ahol a mesevilág eseményei zajlottak.

A mese tehát élő valóság volt számomra, és annyira hittem bennük, hogy egy gyermekkori balesetemnek is ez volt oka. Évtizedek múlva meglepődbe láttam, hogy a hallott mesék Gyulai Pál mesegyűjteményében is ott szerepelnek.

Később (az 1910-es évek elején), elemi iskolás koromban Petőfi és Arany költészetének bűvöletében éltem. És iskolai olvasmányaim az otthon könyvhiányát (apám Szombathelyen mozdonyfűtő volt) pótolták.

Petőfiről az első emlékem (ma már tudom: a debreceni tél költőjét idézte tanítóm), ahogy télen, hideg szobában körmébe fú és így írja verseit a népről, a népek szabadságáról A farkasok dala, A kutyák dala ikerversében a szabadság oldalára álltam. Arany Jánosnak is (a Caládi kör népi idillje mellett) A szegény jobbágy (százados szegénységére utaló verse) volt a legmegfogóbb élményem. A Toldiban is ilyen visszaütésfélét éreztem a fondorlatos elnyomással szemben. A költészetnek ez a szépsége és realizmusa élő maradt bennem a költészet sokféle változata és hatása után is.

Középiskolás koromban már könnyebb volt a könyvek cseréje. Az Olcsó könyvtár-sorozatban már Shakespeare műveit olvastam, legnagyobb hatással a Szentivánéji álom tündéri poézisát, de a Hamletet és Lear király is. Közbeesett kamaszidőmben a kaland: Verne könyvei, Swift Gulliverje (ebben a kegyetlen szatírát is fölismertem), az igényesebb, tudományosabb útleírások a sarkvidékek, Kína és India idegen izgalmas világa.

  

Bárdosi Németh János (1902-1981) tisztviselő, irodalomszervező.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: