Olvasás Portál

lovári  |  english

Gondolatok az olvasásról

Gondolatok az olvasásról

2012.01.16. 12:06

Baktay Ervin

Még szinte gyermek voltam, amikor először olvastam akkor még magyarul, Fiók Károly szorgalmas, de költői szempontból elég gyönge fordításban Kálidásza „Sakuntalá”-ját. A mű maradandó hatást tett reám, s a hindu világkép eszméimre ösztönösen felelet a magam kibontakozó életsejtése. Ez a hatás később tudatossá vált bennem és nagy szerepe volt abban is, hogy kifejezetten a keleti szellem tanulmányozása, elsősorban a hindu gondolatvilág felé forduljak egész érdeklődésemmel.

Amikor már fokozottan elmélyedtem az indiai irodalomba, a „Bhagavad-Gitá” (A Magasztos Éneke) volt az a mű, amely nagyon mély hatással volt világképem, eszményeim teljes kialakulására. Ezeken kívül azonban maradandó hatással járult hozzá egységes világszemléletem kiforrásához az Újszövetség is, amelyben nem a keleti világképtől való, sokszor csak látszólagos eltérések, hanem lényegbeli egyezések kaptak meg.

Azok között a művek közt, amelyek messze túlnőttek az un. „elolvasandó könyvek” hatásán, amelyeket „szeretek” a legheterogénebb jellegű írások akadnak. Így például gyermekkoromtól fogva egész életemre legkedvesebb könyveim közé tartoznak Mark Twain „Huckleberry Finn”-je, és az id. Dunes „Les trois Mousquetaires”-je.

 

Baktay Ervin (1890-1963) indológus, orientalista.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: