Olvasás Portál

lovári  |  english

Gondolatok az olvasásról

Gondolatok az olvasásról

2012.01.06. 10:56

Arany János

„Páratlan lelkesedéssel mohó vággyal olvasta, ami a kezébe került. Gvadányi Jánost, a latin nyelvű irodalmat, ponyvát, mindent amihez hozzá jutott. A bibliának nem maradt része olvasatlan – írja –, kétszer- háromszor is, stb., s még a gimnázium grammatikai osztályába alig érve, már nem tartottam nagyobb embert, mint a könyv versírót…."

…A nagyszalontai gimnáziumban kedveli meg Csokonai verseit, itt ismerkedik meg a római klasszikusokkal, s nemcsak a tananyaghoz tartozó műveket veszi kézbe, hanem minden olyan könyvet, amelyhez a könyvtárban hozzáfér. Így kerül először a kezébe Tasso, Milton és más klasszikus mű. Csupán az érdekesség kedvéért jegyezzük meg, hogy Mikton Elveszet Paradicsom című művét Bessenyi György bátyának Sándornak a fordításában olvasta. Megismerte Kisfaludy, majd Bajza által szerkesztett Auróra című folyóiratot és a debreceni diák versgyűjteményt a Lanot. A gimnázista Arany első és legtöbbet olvasó tanulója volt az iskolának.

A kemény szellemi és fizikai erőfeszítést követelő tanítás mellett nem túl sok ideje maradt az önképzésre; minden szabad percét és óráját kihasználta – különösen a téli hónapokban –, hogy olvashasson: "De a  tél mégsem  veszett  el egészen – írja önéletrajzi levelében –, ha  keveset tanultam: annál többet olvastam. Megtörtem a német grammatikát, az új költővel megbarátkoztam, Kisújszálláson Török Pál, az esperes s pesti pap volt a rektor. Könyvtára a hazai és külföldi irodalmat válogatott munkákkal képviselte, s az szívesen nyílt meg számomra. Olvastam éjjel-nappal, ha hivatalom engedte.”

 

Arany János (1817-1882) költő, műfordító, a magyar irodalom kimagasló személyisége.

 

 

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: