Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Borítókép megjelenítése

Kocsis Éva: Beszámoló a Magyar Olvasástársaság tisztújító közgyűléséről

Nyomtatási nézet

A Magyar Olvasástársaság 2006. november 3-án ünnepi ülést és tisztújító közgyűlést tartott az Országos Széchenyi Könyvtár Dísztermében

 

Első napirendi pontként ünnepélyes megemlékezésre került sor az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából. Nagy Attila elnök bevezető gondolatait követően Regéczy Nagy László TIB elnök tartott félórás visszaemlékező előadást, s személyes élményeit osztotta meg a résztvevő, mintegy ötven fős megjelent tagság, valamint szülők, pedagógusok és gyerekek előtt.

 

A Magyar Olvasástársaság ez év tavaszán …egy nép azt mondta: „Elég volt!” (Találkozások, emlékek, olvasmányok 1956-ról) címmel pályázatot hirdetett 11–18 évesek körében. A nyerteseket köszöntötte Nagy Attila, majd Balatoni Teréz, a zsűri elnöke foglalta össze a bíráló bizottság nevében a beérkezett és díjazott pályázatokról a zsűri véleményét. A pályázók többsége – közel 50 munka érkezett be szeptember 30-ig – színvonalas írást küldött. A pályaművek értékes dokumentumelemzéseket tartalmaztak, illetve olyan emberekkel készültek interjúk, amelyekből őszinte, személyes sorsokat ismerhettünk meg. A nagyapákkal, közeli ismerősökkel folytatott meghitt beszélgetések az ötven évvel ezelőtt történelmet hozták emberközelbe a gyerekeknek. Szülők, pedagógusok és diákok együttes munkája tükröződött az írásokban.

 

Győztesek a 11–14 évesek kategóriájában:

 

  • 2 első díj egy ózdi és egy nagyvázsonyi tanulónak,

  • 3 második díj budapesti diákoknak,

  • 2 harmadik díj szombathelyi és nagykőrösi pályázóknak jutott.

 

Dicséretet kapott még három diák egyénileg (Nagytarcsa, Budapest, Szolnok), és egy vecsési csapat négy tanulója.

 

Győztesek a 15–18 évesek kategóriájában:

 

  • 2 első díj egy marosvásárhelyi és egy pécsi fiatalnak,

  • 2 második díj szintén egy erdélyi diáknak Désről, valamint Fehérgyarmatról,

  • 3 harmadik díj még egy marosvásárhelyi, egy budapesti és egy békéscsabai testvérpárnak.

 

Dicséretet 1–1 diák kapott Szolnokról és Budapestről.

 

(A nyertesek nevei a HUNRA honlapján elolvashatók: www.hunra.hu címen.)

 

Valamennyi díjazott oklevelet vagy emléklapot és gazdag könyvjutalmat vehetett át.

 

A megemlékezést és díjátadást követően kezdődött meg a tisztújítás. Nagy Attila leköszönő elnök beszámolt az elmúlt vezetői ciklus eredményeiről, s a számvizsgáló bizottság szintén szólt az elvégzett munkáról. A közgyűlés résztvevői elfogadták a beszámolókat. A hozzászólók méltatták az Olvasástársaság megalakulásától elért eredményeit, benne hangsúlyosan Nagy Attila szakmai tudását, szervezői tevékenységét és emberi hozzáállását.

 

A tisztújításra azért került sor, mert az elnök Nagy Attila és az alelnök Gereben Ferenc a korábbi választáskor már csak további két évre vállalták a tisztségeket. Néhány tanácstag helyett is újabbakat kellett választania a tagságnak. Összesen a 10 tanácstag közül tehát 6 új tisztségviselő megválasztását kellett lefolytatni. A jelölő bizottság elnöke, Kocsis Éva 15 jelöltet ismertetett meg a tagsággal. Egy kivétellel (külföldön tartózkodott) valamennyien jelen voltak és néhány mondattal kiegészítve ismertették életútjukat, s céljaikat a társaság munkájában, mint leendő elnök, alelnök, illetve tanácstagok. (A jelöltek bemutatkozó írásai szintén olvashatók a HUNRA honlapján a legutóbbi hírlevélben.)

 

A tisztújító szavazás eredménye:

 

Elnök: dr. Steklács János

Alelnök: dr. Horváth Zsuzsa

Új tanácstagok: dr. Győri János, Mikulás Gábor, Nagy Júlia, Oláh Anna

Póttagok: Hock Zsuzsanna, Sudár Annamária

Számvizsgáló bizottsági tagok: Borosné Jakab Edit, Pompor Zoltán

 

A vezetőség új felállásban november 27-én tartja első ülését. Nagy Attila tiszteletbeli elnökként – mindannyiunk örömére – ígérete szerint továbbra is segíti az elnökség munkáját.

 

A közgyűlés délutánján szakmai programon vehettek részt az olvasástársaság tagjai. A „Problématérkép a hazai gyermek és ifjúsági sajtó helyzetéről” téma levezető elnöke és első előadója Péterfi Rita, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa, HUNRA tanácstag volt. Értékelte és számba vette a megjelenő és kapható lapokat, folyóiratokat és magazinokat. Az általánosan a gyerekekhez, tanulóifjúsághoz szóló lapokon kívül különválasztva a lányok és fiúk részére megjelenőket. Sajnos, a számszerűségében óriási választék valójában csak néhány értékes sajtóterméket takar. Ezt a véleményt erősítette meg napi tapasztalatai birtokában Máté Lászlóné Kaszás Mária, a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár olvasószolgálati tájékoztató könyvtárosa. Mondandóját a megjelenő lapokkal illusztrálta, amelyeket a hallgatóság őszinte érdeklődéssel lapozgatott át. A harmadik előadó Hock Zsuzsa, a Fővárosi Pedagógiai Intézet könyvtár-pedagógiai szakértője, iskolai könyvtáros-tanári tapasztalataival bővítette ki az előző két előadást, illetve ismertette meg az érdeklődő szakembereket a könyvtáros-tanár lehetőségeivel a gyermek és ifjúsági sajtótermékek területén.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: