Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Borítókép megjelenítése

n/a: Kitekintés – Hírek

Nyomtatási nézet

Könyvtárostanárok szakmai napja

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete – a Bács-Kiskun Megye Közoktatásáért Közalapítvány támogatásának köszönhetően – egy évben kétszer tart szakmai napot könyvtárostanárok részére.

 

A tavaszi szakmai nap időpontja április 25-volt. A délelőtti program keretében három előadás hangzott el:

 

Tóth Józsefné (Kecskemét, Bolyai Gimnázium): ”Én így csinálom – avagy könyvtárhasználati bevezetés a középiskolák 9. osztályában, diákok és tanárok számára.”

 

Csernyánszky Erzsébet (Kiskunfélegyháza, Közgazdasági Szakközépiskola): „Könyvtárinformatikai órák a középiskola 9-10. évfolyamán.

 

Bajtai Mária: (Kecskemét, Bányai Júlia Gimnázium): „Hogyan lehet a tanulókat a könyvtárba csábítani tanórán kívül is.”

 

Az előadások után a résztvevők a pedagógiai intézetben megnézhették a könyvtárhasználattal foglalkozó tankönyveket, majd a délelőtt elhangzott előadások megvitatására került sor.

 

Végül az eredményes tanácskozás befejezéseként az iskolai könyvtárosokat közvetlenül érintő gondok és tennivalók kerültek napirendre. Így például szó volt a Bács-Kiskun Megye Közoktatásáért Alapítvány következő pályázatáról, a Nagy Könyv és a Nagy Bagoly versenyről, egy tervezett informatikai tanfolyamról, a Könyvtárostanárok Egyesületének új terveiről, a Könyvtárostanárok Levelező Fórumáról valamint a Raabe új kapcsos könyvéről, amelyet a Korszerű könyvtár címen kívánnak megjelentetni.

 

Kiss Anna


 

 

Anyanyelv-pedagógiai szakszeminárium

A 2005–2006-os tanév első félévében az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi tanszékének egyik anyanyelv-pedagógiai szakszemináriumán a hallgatók tankönyvek nyelvi és kommunikációs szempontú vizsgálatával foglalkoznak. Az elemzések középpontjában a magyar nyelvi órákon jelenleg használatos tankönyvek állnak. A féléves stúdium tematikája széles alapozást nyújt a mai taneszközök megismeréséhez.

 

Ízelítő a feldolgozott témák közül:

 

 

A tankönyvírás történetének áttekintése.

 

A taneszközök egyes típusainak elkülönítése: tankönyv, feladatgyűjtemény, munkafüzet, feladatlap stb.

 

A tankönyvek funkciójának megismerése és szerkezeti elemeinek áttekintése.

 

Az elbeszélő, a leíró és a magyarázó szövegtípusok alkalmazásának megfigyelése.

 

A szövegalkotás, a mondatszerkesztés és a szóhasználat sajátosságainak feltárása.

 

Az ábrák, képek, illusztrációk felhasználása és kapcsolata a szöveggel.

 

Az anyanyelv-pedagógiai szakszeminárium befejezésekor a hallgatók a kiválasztott tankönyvekről és tankönyvi részletekről összehasonlító elemzéseket készítenek.

 

A szeminárium vezetője Fercsik Erzsébet főiskolai tanár.


 

 

Óvodatörténeti Múzeum fennállásának 15 éves jubileuma

A jubileum alkalmából 2005. július 23-án ünnepi megemlékezés volt Martonvásáron. A megemlékezés alkalmával Orbán András elismeréssel szólt Harcsa Tiborné munkásságáról, mely lehetővé tette, hogy a Múzeum Martonvásár egyik idegenforgalmi látványossága legyen. Beszédében az önkormányzat nevében köszönetét fejezte ki Harcsa Tiborné „fáradhatatlan munkájáért, melyet sok-sok évtizeden keresztül kifejtett. Ez idő alatt gyűjtött, kutatott, feldolgozta a rengeteg óvodatörténeti anyagot és összeállította azt a kiállítást, melyből hivatalosan elismert Óvodamúzeum lehetett.

 

A délelőtti órákban Dr. Pálfy Sándor főiskolai adjunktus, Balázsné Szűcs Judit óvodapedagógus, Hintalan László néprajzkutató tartott előadást a gyermek és a játék témaköréből. A résztvevők délután megkoszorúzták Brunszvik Teréz szobrát, majd Harcsa Tiborné megnyitotta Karlóczai Marian játékgyűjteményéből és Dr. Juharosné Molnár Piroska bábtervező és készítő bábjaiból készült kiállítást. Ezt követően a kecskeméti Piróka Bábszínház bemutatta A hét holló című bábelőadást.


 

 

Szakmai nap a Tündérpalotában

A Könyvtárostanárok Egyesülete a NKÖM és az NKA támogatásával az OPKM és a Magyartanárok Egyesületének közreműködésével 2005. május 26án csütörtökön szakmai napot szervezett.

 

A Konferencia témái voltak: Bondor Erika: Aktuális kérések a Könyvtárostanárok Egyesületében Hock Zsuzsanna: A könyvtáros etikai kódexről Kóthy Judit: A Nagy Könyv és előzményei – külföldi kitekintés Arató László: Százas lista – irodalmi kánon – iskolai kánon Fenyő D. György: Mi a Nagy Könyv listájának üzenete a magyartanítás számára? Pódiumbeszélgetés (A házigazda Balogh Mihály volt.)

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: