Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Bokody József: Tíz éves a Magyar Cserkészszövetség gyűjteménye

Nyomtatási nézet

Kiállítás, gyűjtemény, könyvtár, levéltár

A két háború közötti cserkészotthonok legtöbb esetben kis múzeumok is voltak, de már 1928-ban megkezdődött a szövetség központi gyűjteményének, illetve múzeumainak szervezése. Így például a szövetség székházában volt elhelyezve a kiadott könyvek gyűjteménye, a fényképgyűjtemény, a vezetőtiszti könyvtár és a cserkészet emlékeinek gyűjteménye. A Hárshegyi Cserkészparkban a tiszti és örsvezetői könyvtár volt, a központi vízitelepen a vízicserkész múzeum, a hármashatárhegyi repülőtéren pedig a repüléstörténeti gyűjtemény. Sajnos ennek a hatalmas gyűjteménynek nagy része 1948-ban az úttörőkkel történt kényszerű összeolvasztás után elveszett, illetve megsemmisítették.

Az első nagyobb vidéki cserkészmúzeum 1937-ben alakult meg Bácsalmáson, Délvidéki Cserkészmúzeum néven. Sajnos ez a gyűjtemény 1940-ben leégett. A fentieken kívül a Magyar Turista Múzeum(Bp. Báthory utca 5.) is gyűjtötte a cserkészrelikviákat, fotókat, könyveket. A múzeum azonban 1948-ban megszűnt, anyaga a Testnevelési Főiskola padlására, pincéjébe, majd a Népstadion egyik pilonjába került. Amikorra az anyagot a Testnevelési és Sportmúzeum raktárában elhelyezték, a szakszerűtlen tárolás és többszöri költözködés szinte a maradék anyagot is tönkretette. 1988-ban a rendszerváltás után az ország különböző múzeumaiban és kiállító helyein (Szeged, Gödöllő, Kőszeg stb.) több cserkészkiállítás nyílt. Ebből az anyagból, illetve számos magángyűjtés és közgyűjtemény kölcsönzésével 1991-ben a Testnevelési Sportmúzeumban került megrendezésére a .Cserkészet és a sport, 80 éves a magyar cserkészmozgalom. című kiállítás.

A 10 hónapig nyitva tartó kiállítás sikere nyomán 1992-ben született meg a gondolat egy önálló cserkészmúzeum létesítésére. A Testnevelési és Sportmúzeum és a Magyar Cserkészszövetség megállapodása alapján az új budapesti székházban 1994. augusztus 1-jén kezdte meg működését a Magyar Cserkészszövetség Gyűjtemény amely a Magyar Kulturális Örökség Minisztériumának 1989. évi engedélyével közgyűjteménnyé vált. Az évtizedekig titokban megőrzött relikviák elsősorban az öregcserkészektől és más szimpatizánsoktól ajándékozás útján kerültek a gyűjteménybe. Így, számos cserkészettel foglalkozó könyv, fotók, tárgyak stb. kerültek birtokunkba. Az ajándékozás mellett a szövetség anyagi támogatásával több hagyatékot és antikvár dokumentumot is vásároltunk. Gyűjteményünk a Testnevelési és Sportmúzeummal közösen 6 kiállítást, majd önálló megalakulásunk után 10 év alatt 53 kiállítást rendezett. Ezek közül külső helyen, cserkészcsapat-rendezvénnyel párhuzamosan (Gödöllő, Ópusztaszer, Esztergom stb.) 6 reprezentatív kiállítást is szerveztünk. Ezeken általában 200-600 tárgy és fotó került bemutatásra. A többi kiállítást a cserkészszövetség székházának nagytermében mutattuk be. Ezeket általában 3-4 hónapig lehetett megtekinteni.

A gyűjtemény értékes és egyre gazdagabb anyagának elhelyezésére a székház földszintjén kaptunk megfelelő helyet. Itt lehetőségünk van arra, hogy az anyagot szakszerűen, témakörönként rendezzük, illetve helyezzük el.

A gyűjtemény több részből áll:

1. Állandó kiállítás: .A magyar cserkészet története. címmel. (Ezen belül időszakos általában három hónapos tematikai szakkiállítások.)

2. Tárgyi gyűjtemény. (Dzsemborik, nagyobb rendezvények, ruhák, jelvények, díjak, kisplasztikák, zászlók, tábori felszerelések, oklevelek, plakátok, fotók, filmek, video -és CD- kazetták.)

3. Könyvtár.

4. Levéltár.

Kutatások és feldolgozó munkánk alapján kiadott gyűjteményi füzetek:

1. A magyar cserkészet postabélyegei és postai emlékbélyegzései.

2. A Magyar Cserkészszövetség Gyűjteménye.

3. A magyar cserkészet történetének főbb állomásai.

4. Gróf széki dr. Teleki Pál, a cserkész (1879-1941).

5. Cserkészemlékművek Budapesten.

6. Cserkészemlékművek a megyékben.

7. A magyarországi folyók, tavak térképei vízi cserkészeknek.

8. Liliomos cserkész-zászlók Magyarországon. Kiállítási kalauz a szövetség megalakulásának 90. évfordulójára.

9. A magyar cserkészet kitüntetései. Kiállítási kalauz.

A fentieken kívül tervezzük a .Tiroli kereszt. és az .Ipolysági kereszt. történetével foglalkozó füzetek kiadását. (Az első a Gödöllői Dzsemborin álló osztrák kereszt, a második a trianoni határoszlopból készült kereszt.) Készül Lord Baden-Powel hazai bibliográfiája. Tervezzük a második világháború idején menekült lengyel cserkészek fogadásának és elhelyezésének bemutatását stb.

A Cserkészgyűjtemény országos gyűjtőkörű szakgyűjtemény.

Címe: Budapest II. Tömörkény utca 3/a. (Megközelíthető a Batthyány térről a 11. sz. autóbusszal.)

A gyűjtemény és kiállítás hétfői és csütörtöki munkanapokon 14 és 18 óra között látogatható.

A könyvek csak helyben olvashatók, a védett levéltárban csak a gyűjteményben dolgozók kutathatnak.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: