Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Borítókép megjelenítése

Szabó Emőke: Nemzeti műveltség – kötelező irodalom – memoriter

Nyomtatási nézet

A Karcagi Református Gimnázium (1943/44.) évkönyvének Függeléke felsorolta a tanulók számára kötelezően előirt olvasmányok jegyzékét. Az előirt olvasmányok a nemzeti műveltséget és ezáltal a nemzeti érzelmek kialakítását szolgálták. Arra akarták nevelni az ifjúságot, hogy minél sokoldalúbban, tudatosabban ismerjék fel önmagukat magyarságukban, és azt értéknek ismerjék el. Ez egyben a helyes öntudat kialakulásához is hozzájárult. Az egészséges hazaszeretet érzése útján az általános emberihez kívánták eljuttatni a fiatalokat.

 

A kötelező olvasmányok listája és főleg a könyv nélkül tanulandó versek és prózai szövegek mennyiség szempontjából soknak tűnnek, és nyilvánvalóan messze meghaladják a mai követelményeket.

 

A mai iskolakultúrában feltűnően hiányoznak a memoriterek, vagy ahogyan akkor nevezték „a könyv nélkül tanulandó versek és prózai szövegek". A memoriterek hasznosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, azonban a Függelékben felsoroltak esetében ezek a megtanulandó szövegeknek többlet tartalmuk is van. A háborút követő határmódosítások következtében a határon kívül került magyarság számára sokszor csak a könyv nélkül megtanult ismeretetek éltették a nemzeti hovatartozás érzését.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: