Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Gábriel József - Pásztor Andrea: A Baranya megyei múzeumok pedagógiai gyűjteményei

Nyomtatási nézet

Az Új- és Legújabbkori Történeti Osztály (Várostörténeti Múzeum) őrzi, és különböző kiállítóhelyeken mutatja be azt a pedagógiai gyűjteményt, melyet 1978-ban a Pedagógus Szakszervezet megbízásából Keszthelyi Károly nyugdíjas pedagógus kezdett el gyűjteni. A megyei tanács a gyűjteményt kezdetben a pécsi Nevelők Házában helyezte el, és évi 20.000 forintot különített el gyarapításra valamint az adminisztrációval kapcsolatos teendők elvégzésére. Az összegyűjtött anyagot 1981-ben a Várostörténeti Múzeum vette át. 1984 és 1994 között Gábriel József lett a gyűjtemény kezelője, aki korábbi hivatala révén (Megyei Tanács Művelődési Osztály vezetője) az egész megyére kiterjedő gyűjtést végzett. A Múzeumhoz került az időközben megszűnt városi úttörőház anyaga, a Pedagógus Szakszervezet iratai, a Nevelők Háza megszűnése után pedig megkaptuk a pécsi pedagógus mozgalmak anyagát és a tanítóképzés tablóit. Jó néhány vidéki iskolából kerültek be tankönyvek, iskolai térképek és egyéb szemléltető eszközök.

Kiállításaink

  • 1988-ban a nagytótfalui tájházban a Várostörténeti Múzeum anyagából berendeztünk egy iskolatörténeti állandó kiállítást, mely egy osztatlan iskola tantermét mutatja be.

  • 1989-ben a pécsi Notre Dame Zárda történetéről rendeztünk kiállítást.

  • A pedagógiai gyűjtemény anyagából Nagynyárádon az iskola 200 éves jubileuma alkalmából rendeztünk időszaki kiállítást.

  • A Pécsi Tanítóképzősök Emlékező és Baráti Köre az általuk gyűjtött dokumentumokból a Várostörténeti Múzeummal közösen nyitott kiállítást 1997-ben, a Széchenyi Gimnáziumban.

  • 2001 szeptemberében múzeumunk a pécsváradi Kodolányi János Általános Iskolával közösen nyitotta meg Pécsváradon az iskolatörténeti állandó kiállítást.

Gábriel József – Pásztor Andrea

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: