Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Varga István: Bemutatkozik az OTKER-NODUS KiadóKft

Nyomtatási nézet

Az Oktker Kft. 1993-ban alakult azzal a céllal, hogy a privatizációt követően az Országos Továbbképző és Taneszközfejlesztő és Értékesítő Vállalat – amely az Országos Oktatástechnikai Központból alakult – jogutódja legyen.

A volt OOK eredeti tevékenységeiből eddigre már több levált, megszűnt, illetve külön értékesítésre került

Az Oktker Kft. a kezdetektől napjainkig az alábbi tevékenységeket végezte és végzi:

  • Könyvkiadás, ezen belül döntően tankönyvek kiadása

  • Taneszközgyártás és forgalmazás

  • Újságkiadás é forgalmazás

  • Felnőttképzés

Az Oktatási Minisztérium Tankönyvlistáján jelenleg 63 könyvünk szerepel. Két alternatív program tankönyvcsaládját gondozzuk a kezdetektől fogva, Zsolnai József Értékközvetítő és Képességfejlesztő, valamint Bánréti Zoltán Nyelvtan Kommunikáció Irodalom Tizenéveseknek programját.

A komplex programok gondozását a későbbiekben is felvállaltuk, 2001-ben a tankönyvvé nyilvánított általános iskolai zenehallgatási anyagot adtuk ki 7 db CD lemezen, szintén ebben az éven jelentettük meg az Európai Nyelvtanulási Naplók általános iskolás, középiskolás és felnőtt változatát, melyek közül a kisiskolás és a középiskolás 2002-ben tankönyvi minősítést kapott.

2002-ben egy Magyar nyelvtani sorozatot adtunk ki, mely sorozat 8 db tankönyvből és 8 db feladatgyűjteményből áll, és a magyar nyelv tanításának teljes anyagát feldolgozza 5. osztálytól a 12. osztályig.

A tankönyvek mellett oktatást segítő kiadványokat is készítünk általános és középiskolások részére. A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni az általános iskolások részére készített Unatkozo? Nyiss Ki! nyelvtani gyakorló füzeteket, a Die Deutche Sprache macht und Spaß német nyelvi gyakorló feladatokat tartalmazó kiadványunkat, a középiskolások részére ajánlott Nyelvtani Önképzőt, Magyar Középkor című forrásgyűjteményt valamint az Iskolai testnevelési és sportszervezési ismeretek című kiadványt.

Taneszközeink között főként AV eszközök találhatók, még mindig van érdeklődés az OOK-ban gyártott oktató filmek, zenei anyagok és diasorozatok iránt, melyeket az elmúlt időszakban külföldi gyártók taneszközeivel egészítettünk ki.

Az Új Katedra című folyóiratot három éve indítottuk, óriási eredménynek tartjuk, hogy azóta az újság minden hónapban minden magyar iskolába eljut ingyenesen.

A lapot még mindig az alapító szerkesztők készítik, és valószínűleg nem csak abban egyedülálló, hogy minden iskolába eljut, hanem abban is, hogy sem a szerkesztők, sem a szerzők nem kapnak honoráriumot. Az újságban folyamatosan közöljük a pedagógusokat érintő információkat, pályázatokat, foglalkozunk az iskolai minőségbiztosítással, a pedagógus továbbképzéssel, és minden a pedagógus társadalmat érintő témával.

Az Iskolakönyvtáros című lapot 1994-óta jelentetjük meg, évente 4 alkalommal közel ezer iskolába jut el a módszertani kiadvány, melyet az iskolai könyvtárosok nagyon kedvelnek.

1996 óta forgalmazzuk Magyarországon az Osztrák Ifjúsági vöröskereszt és az Osztrák Tankönyvkiadók Szövetsége által kiadott gyermekújságokat, a Mini Spatzenpostot, Spatzenpostot, Kleines Volkot, -t, és TOPIC-ot, melyeket német nyelvterületen az anyanyelv, nálunk a német nyelv tanításához használnak a tanárok és diákok.

A lapokat az Oktatási Minisztérium oktatást segítő kiadványoknak minősítette, és ma már közel 15 ezren használják havonta több mint ezer iskolában.

Szintén alakulásunk óta foglalkozunk felnőttképzéssel, az elmúlt egy évtizedben közel háromezer fő szerzett OKJ-s szakképesítést nálunk.

A pedagógiai képzések mellett informatikai, pénzügyi-számviteli, igazgatási- s kereskedelmi területen több mint 20 féle képzést szervezünk.

2001-ben bevezettük az ISO 9001:2001 minőségirányítási rendszert a kiadói tevékenység és a felnőttképzés területén is, 2002-ben a Felnőttképzési Akkreditációs Testület akkreditálta vállalkozásunkat.

Varga István

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: