Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

n/a: 50 éves az IBBY

Nyomtatási nézet

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár dísztermében ünnepelte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete a nemzetközi szervezet fennállásának ötvenedik évfordulóját. Békés Pál író, a magyar egyesület elnöke beszédében elmondta, hogy a hidegháború idején Svájcban létrehozott szervezet alapcélja az volt, hogy a gyermekkönyvek révén előmozdítsa a nemzetek kölcsönös megértését. Ezt máig is céljuknak tekintik a színvonalas gyermekeknek szóló könyvek kiadásának és terjesztésének előmozdítása mellett.

A rendezvényen bemutatásra került a magyar egyesület logója, melyet Sárkány Roland grafikusművész készített. A logó megtekinthető az ettől a naptól üzemeltetet honlapon is, ahol egyéb információkat is megtudhatunk az IBBY-ről és magyarországi szekciójáról.

A hagyományoknak megfelelően a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon adták át az Év Gyermekkönyve-díjakat. Az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyerekirodalom kiemelkedő alkotóinak elismerése és elismertetése.

 

Az Év Gyermekkönyve-díj 2001.

 

Szépirodalom kategóriában:

Szijj Ferenc: Szuromberek királyfi

 

Illusztráció kategóriában:

Roskó Gábor: Szuromberek királyfi illusztrációjáért.

 

Fordítás kategóriában:

Székely Éva, az olasz gyermekirodalom fordításáért.

 

Elismerő oklevél:

a Móra Könyvkiadó részére Az én könyvtáram sorozat megjelentetéséért.

 

Életmű-díj

Dr. Komáromi Gabriella gyermekirodalom-történész

a gyermekirodalom népszerűsítésért végzett munkájáért.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: