Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Bencédy József: Régi szavak szótára

Nyomtatási nézet

Kellemes, érdekes és tanulságos szótárral lepett meg bennünket a Tinta Kiadó[1]. Ha egyszer elkezdünk benne lapozgatni, szinte lehetetlen letenni. Teljes címe: kihalt, elfeledett és kiveszőben levő szavak és szójelentések magyarázata.

A szótár 15500 szót és 26950 szójelentést tartalmaz.

Régi, elavult szavakat néha még szoktunk emlegetni; ilyen az apol (csókol), rér (sógor), isa (bizony), verő (kalapács). A sort lehetne még folytatni, érdemes megtapasztalnunk, micsoda gazdaság áramlik elénk ebből a szótárból.

Néhányat említsünk meg az elfelejtett szavak közül is: suháng (hajlékony vessző, facsemete), lasponya (kis körte alakú, barna, édes gyümölcs), lacipecsenye (bő zsírban sütött hús), bezupál (katonai szolgálat után a katonaságnál marad), egybe (azonnal).

Elfelejtettünk jelentéseket is: borda (a szövőszék egyik eleme), marha (vagyontárgy), váltó (egy váltás fehérnemű).

Nyelvjárásból, régi mesterségekből átvett szavak például a lajbi (ujjatlan mellény), guba (durva posztóból készült, rövid vagy hosszú férfi kabát), varacskos (bibircsókos külsejű vagy héjú), berek (nádas, vizes lapály), lábitó (gépi szerkezetet lábbal továbbító alkatrésze), gelencsér (fazekas).

Elavulóban levő szavaink közül is felsorolunk néhányat: lapcsus (nyelvbotlás), penicillus (tollmetsző kés), manliher (puska), karikázik (karikát hajt).

Hangalaki eltérés jellemző a következő szavakra: gölöncsér, percenet (perc), karajcár, garajcár, karistol (karcol), beretva.

Nincs vége a sok-sok emléknek, mellyel ki-ki gazdagodhat. De vajon mi az értéke, haszna egy régi szavak szótárának? Többek között például különféle okokból merülhetnek fel bennünk általa régi idők emlékei. Nemcsak a magunkéi, hisz benne vannak ezekben a szavakban a szüleink, nagyszüleink visszaemlékezései, helybéli emlékek is. Jólesik e szavak révén odaülni a szomszéd bácsi vagy a bognár bécsi műhelyébe, halászni indulni kedves ismerősökkel, odakuporodni a községi, plébániai krónika lapjai fölé. Meglepő, hogy 50-60 év alatt a szavak tekintetében is mekkora a fejlődés falvainkban, városainkban. Eltűntek régi mesterségek, házak, vízfolyások, átalakult az iskola, a kereskedelem, szinte minden.

Sok minden más mellett ennek állít tükröt, emléket ez a mindenki számára ajánlható kiadvány.



[1] Régi szavak szótára. Kihalt, elfeledett és kiveszőben lévő szavak és szójelentések magyarázata. (Kiss Gábor főszerk.) Bp.: Tinta Könyvkiadó, 2012. 484 p.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: