Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Borítókép megjelenítése

Sonnevend Péter: Gyermekek, olvasás, könyvtárak kaposvári szakdolgozatokban

Nyomtatási nézet

Alábbiakban az érdeklődő olvasó három kaposvári végzős diák szakdolgozatának summáját olvashatja. (Korábban a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2003. júliusi számában adtunk közre ilyen összeállítást, mintegy ízelítőül.)

A kaposvári könyvtárosképzés másfél évtizedes múltra tekint vissza, s általában egy-egy évfolyamon harminc hallgató végez. Most ennél több volt, hisz a korábbi négyéves főiskolai képzés utolsó, s az új (bolognai rendszerű, hároméves) alapképzés első csoportja egy időben záróvizsgázott. A szakdolgozatok igen széles tematikai ívet rajzoltak. Az információs társadalomnak a könyvtári működésre gyakorolt hatásától az új típusú dokumentumok kezelésén át a korszerű menedzsment-kérdésekig számos érdekes írás született.

Nem kevés dolgozat íróját érdekelte az olvasás mai helyzete, a gyerekek olvasása, a gyerekek olvasáskultúráját segítő iskolai vagy gyermekkönyvtárak. Ezek közé tartoznak a most olvasható írások készítői. Kaposvári középiskolai könyvtárak, keszthelyi és szigetvári gyermekkönyvtárak működése, szolgáltatásai kerülnek terítékre. Egyiket magam segítettem konzulens tanárként, másik kettőnél tanártársaim segítő gesztusai működtek.

Örülnék, ha az olvasók érdekesnek találnák a fiatal szerzők írásait. Utóbbiaknak pedig mi mást kívánhatnék: dolgozzanak – dolgozhassanak – mielőbb a korszerű magyar könyvtárak egyikében.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: