Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Csébi Józsefné: Könyv az alvásról

Nyomtatási nézet

Korunk egyik gyakori jelenségével, az alvászavarral foglalkozik a sokéves klinikai kutatási gyakorlattal rendelkező gyermekorvos szerzőpáros könyve.
A hazai szakirodalomban egyedülálló mű olyan kérdésekre keresi és adja meg a választ, amelyek erősen foglalkoztatják a szakemberek (gyermekorvos, védőnő, pedagógus) mellett a kisgyermekes szülőket. Időszerűségének sajnálatos oka, hogy egyre több szülő fordul orvosi segítségért csecsemője, kisgyermeke alvási nehézségei miatt.
A könyvből megtudhatjuk, hogy mi állhat leggyakrabban e problémák hátterében.
Alapvető ismeretekhez juthatunk az alvás biológiájáról, az alvásfázisok jellemzőiről. A szerzők megnyugtatnak arról, hogy "szerencsére" az alvászavarokért többnyire az általunk teremtett körülményekből adódik, (hibás altatási szokások, rossz napirend, helytelen táplálkozás, nem elégséges levegőzés, mozgáshiány, rossz családi légkör, stb.). Éppen ezért segíteni is magunk tudunk rajta leghatékonyabban.
A könyv írói közreadják vizsgálataik, megfigyeléseik eredményeiből levont következtetéseket. Foglalkoznak a gyakoribb alvászavarokkal. Így a rémálmokkal,, a légzészavarokkal, alvajárással stb.
Sok gondot okozhat szülőknek gyerekeknek egyaránt az éjszakai bevizelés, de ennek ritkán van szervi elváltozásra utaló háttere..
Mindezekre a gondokra megoldásokat javasolnak a szerzők. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre ad körültekintő, tapintatos válaszokat, és megtudhatjuk, hogy mely esetekben kell feltétlenül orvoshoz fordulni.
Az alvászavar kapcsán a gyermekek mindennapos nevelésével kapcsolatos kézenfekvő, könnyen megvalósítható tanácsokat is adnak a szerzők.
A füzetet szakembernek, szülőnek egyaránt ajánljuk.

Csébi Józsefné

Dr. Gál Éva, Dr. Kemény János: Aludj velem! Bp. 2004. Nemzeti Tankönyvkiadó. 84 p.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: