Dömsödy Andrea: Iskolai könyvtárak, könyvtárostanárok részvétele az EU-s pályázatokon.

Szakmai konzultációs megbeszélés

A címben jelzett megbeszélésre – könyvtárostanárok részvételével – Az OFI – Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Könyves Kálmán körúti székházában került sor 2008. április 3-án . A konzultációs megbeszélésen dr. Skaliczki Judit, az OKM főosztályvezető-helyettese, a Könyvtári osztály vezetője bevezetőjében ismertette a könyvtári konstrukciók jelenlegi helyzetét az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) pályázatainak rendszerében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kulturális területek, így a könyvtárak fejlesztése nem önálló program az ÚMFT-s pályázatokon, hanem az oktatási prioritások alá tartozik, így az iskolai könyvtárosok és könyvtárostanárok jó pozícióból pályázhatnak.

 

A TIOP pályázatok 2008. június 30-án fognak megjelenni. Ezek fontosak, mert alapját képezik a TÁMOP pályázatoknak. A TÁMOP pályázatok várhatóan 2008 szeptemberében jelennek meg. A pályázatok kiírása előtt még lesz társadalmi vita, ennek keretében lesz célzottan iskolai könyvtárosoknak szervezett konzultáció is.

 

Balogh Anna Mária, a Könyvtári Osztály vezető tanácsosa előadásában szintén hangsúlyozta az iskolai könyvtárak előnyét a pályázatokon. Kiemelte, hogy a pályázatok szövegeiben is a „közoktatás nyelvét”, hívószavait kell majd alkalmazni, hiszen az operatív programok (OP) oktatási céljaihoz való kapcsolódás elengedhetetlen. Ezeket a célokat és nyelvet a könyvtárostanárok már jól ismerik.

 

Jelezte, mind a pályázatok összeállításakor, mind pedig a megcélzott pénz felhasználásakor figyelemmel kell lenni az Európai Szociális Alap (ESZA) és az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) felhasználási szabályaira, az erre vonatkozó útmutatók előírásaira. Így ezekkel már most, a tervezés, a konzorciumok kialakításának fázisában érdemes megismerkedni. Az ESZA és ERFA általános elszámolhatósági útmutatók a már megjelent pályázati kiírások dokumentumai között megtekinthetők, a TÁMOP-os pályázatokon indulóknak az ESZA elszámolhatósági útmutatót kell figyelembe venniük.

 

A fentebb említett előadókon túl a konzultációs megbeszélésen dr. Bartos Éva, a Könyvtári Intézet igazgatója és Bánkeszi Katalin, az OSZK címzetes igazgatója kérdésekre válaszolva röviden bemutatta intézménye szerepét az ÚMFT pályázatokban.

 

A megbeszélésen elhangzottak és a kérdésekre adott válaszok, tematikus csoportosításban:

Konzorcium

 

Infrastruktúra

 

Állományfejlesztés

Digitalizálás

Iskolai könyvtárak az interneten

Olvasásfejlesztés

 

Továbbképzés

További információk a pályázatokról

A könyvtárostanároknak a gondolkodást, a partnerek keresését már most el kell kezdeniük, hogy sikeres együttműködésben, sikeres pályázatokat készíthessenek el, és sikeres programokat valósíthassanak meg.