Nádasi András: Sugárözönben élünk

Öveges József vándorkiállítás

Öveges József, Kossuth-díjas fizikus, több fizika tankönyv, népszerűsítő könyv, és sok száz cikk szerzője, a „tudományos játszóház” megálmodója, a legendás kísérletező piarista szerzetes tanár, halálának 30. évfordulója alkalmából az Eszterházy Károly Főiskola Központi Könyvtára kiállítást rendezett a Budapesti Piarista Gimnázium, a HunDidac Szövetség, az ofi-Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, valamint a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára közreműködésével. A kiállítást, 2009. december 17-én, a Központi Könyvtárának Természet-tudományi részlegében, Görbe László középiskolai matematika-fizika szakos piarista tanár, a Szent Margit Gimnázium igazgatója, nyitotta meg.

A kiállításon összesen tíz plakát mutatja be Öveges József munkásságát, az mtv archívuma és a Sprinter Kiadó jóvoltából a professzor legkedvesebb tv-s kísérletei is megtekinthetők – dvd-ről. A kiállítás értékes anyagát képezi az Öveges által írt összes tankönyv és népszerű-tudományos művei, személyes feljegyzései, több kézirata, például a Színes atomfizika rajzmappái, a Dzsungel könyve fordítása, néhány kísérleti eszköze, és egykori fényképek, sajtódokumentumok.

A kiállítás forgatókönyvét Dr. Nádasi András egyetemi docens készítette. A dokumentumokat Kiss Adrien, Miklós Andrea, Szabó Károly könyvtárosok, Koltaí András levéltáros gyűjtötték össze. A muzeális szemléltető, kísérleti eszközöket Görbe László választotta ki. A design, a plakátok megtervezése és a honlap megszerkesztése, Vida Gábor munkája.

A kiállítás az Eszterházy Károly Főiskoláról elsőként a Szent Margit Gimnáziumba vándorolt, majd további útjára indult. 2010. május 28-29-30-án az Öveges József Fizikaverseny országos döntjének helyszínén, a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban volt látható. A vándorkiállítás teljes anyaga 2010-ben – kérésre – minden érdeklődő iskola rendelkezésére áll egy hétre, ingyenesen.

 (N)

A kiállítás honlapja: http://www.ektf.hu/oveges
További információ: nadasi.andras@ofi.hu