Olvasás Portál

lovári  |  english

Gondolatok az olvasásról

Gondolatok az olvasásról

2012.06.25. 11:25

Illyés Gyula

Anyai nagyanyám lángelme volt. Ha a harmadik faluban valaki könyvet vásárolt, nagymama két nap múlva már értesült róla, s addig mesterkedett, míg kölcsönkapta a tojásszedők és rongyszedők közvetítésével, akikkel különben nagy barátságot tartott fenn.

Mikor a kastélyba francia nevelőkisasszony érkezett, megalkudott vele, hogy – már nem tudom, milyen kézimunka vagy varrás ellenében, esténként nekem órákat adjon, noha akkor még szó sem volt arról, hogy valaha középiskolába kerülök. Nyolcéves koromban franciául társalogtam az ököristálló mögött.  

Pedig abban az időben nagymama már ereje fogytán volt.  

Mikor olvasott? Örök titok. Hajnaltól estig dolgozott, még ünnepnap is. Mert ateista volt. Templom különben sem volt a pusztán. Sajnos a nyomtatott betűt szentírásnak vette. Egyszer azt olvasta, hogy a köménymagleves jót tesz a gyermekek vérének; négy évig köménymaglevest reggeliztük, utálkozva és hányingerrel, jóllehet tej, ha nem is bőven, de akadt elegendő.

 

Illyés Gyula (1902-1983) háromszoros Kossuth-díjas magyar költő, író, drámaító, műfordító, lapszerkesztő, az MTA levelező tagja. A Digitális Irodalmi Akadémia megalakulásától annak posztumusz tagja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: