Olvasás Portál

lovári  |  english

Sikerrel zárult a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny

Sikerrel zárult a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny

2014.05.06. 16:17

Az OFI Pedagógiai Könyvtár és Múzeum dísztermében adták át a díjakat

2014. április 23-án és 24-én zajlott le a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny országos döntője Budapesten, a helyszínt a Budapest V. Kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium könyvtára biztosította. A tehetséggondozó verseny fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt, a szervezést és a lebonyolítást – mint most már hosszú évek óta mindig − az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Pedagógiai Könyvtár és Múzeum vállalta fel.

 

 

 

 

A komoly hagyományokkal rendelkező tehetséggondozó verseny felhívása 2014. január 4-én jelent meg, a következő céllal: „A tehetséggondozás, a tanulók információs műveltségének és azon belül is könyvtárhasználati eszköztudásuk, szövegértésük, logikus gondolkodásuk és kreativitásuk fejlesztése. Mindemellett célja a versenynek az önálló tanuláshoz szükséges kompetenciák fejlesztése, az iskolai tanulási folyamat során részekre bontott ismeretelemeket egységbe foglaló, szintetizáló, az információs műveltséget és a forráshasználati képességeket mozgósító tudás mérése, értékelése.”

A kiírás napjától kezdve megkezdődhettek az iskolai fordulók. A beérkezett adatok alapján elmondható, hogy ezeken országos szinten több mint 1000 tanuló vett részt. Az iskolai versenyeket a könyvtárostanárok, a magyartanárok és az informatika tanárok részvételével és szervezésében rendezték meg, a megyei és budapesti versenyszervezők támogatásával, akik a helyi pedagógiai intézetek vagy a KLIK helyi szakemberei támogatásával végezték a munkájukat. A szakmai felügyeletet héttagú országos versenybizottság látta el, a verseny technikai, szervezeti irányítása pedig a Pedagógiai Könyvtár és Múzeumból zajlott, Tolnai József országos versenyszervező irányításával.

A könyvtárhasználati verseny témája idén a Holokauszt-évhez kapcsolódóan a „…nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország…” – Radnóti és kora volt, ennek megfelelően készültek el a feladatlapok a megyei és budapesti fordulóra is, melyre 2014. március 3-án került sor, országszerte ugyanabban az időben.

A verseny két kategóriában került meghirdetésre, az általános iskola 7-8. osztályosai számára (I. kategória) és a 9-10. osztályos középiskolások számára (II. kategória), a megyei és budapesti fordulóra mindkét kategóriában 2-2 versenyzőt nevezhettek az iskolák.

Az országos döntőbe – a kiírás szerint − mindkét kategóriából 12-12 versenyző juthatott be, azok, akik a központilag elkészített feladatsorra a legjobb értékelést, a legmagasabb pontszámot kapták. Mivel idén az I. kategóriában a 12-13. helyen holtverseny alakult ki, ezért a versenybizottság döntése értelmében az országos döntőn ebből a kategóriából 13-an szerepelhettek.

A döntő helyszíne pályázat útján került kijelölésre, a legjobb feltételeket a Budapest V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium tudta biztosítani, így a 25 döntőbe jutott versenyző itt mérhette össze tudását egy jól felszerelt iskolai könyvtárban és annak olvasótermében.

A tanulók a döntőben 3 (I. kat.), illetve 4 (II. kat.) Radnóti idézet kapcsán készíthettek el egy pp prezentációt, felhasználva a könyvtár papír alapú dokumentumait ugyanúgy, mint az internet adta lehetőségeket. Munkájukhoz notebookot és pendrive-ot használtak. Az idézethez kötődően, de ezen belül szabadon dönthették el, hogy mely résztémában készítik el konkrétan az előadásukat, amit aztán a 7 tagú zsűri előtt kellett bemutatniuk.

Ezt a feladatot megelőzte egy fél órás feladatsor kitöltése, ahol a fiatalok a könyvtárral kapcsolatos elméleti ismereteikről adhattak számot.

A versenyzők pontszámát három értékelés adta: a zsűri egyrészt figyelte a könyvtári források használatát a gyakorlatban, másrészt pontozta az elkészített prezentáció szakszerűségét és az előadás módját is, a harmadik részeredmény a megírt teszt pontszáma volt.

A döntő eredményét pdf és excel formátumban is meg lehet tekinteni.

A versenyzők és felkészítő tanáraik a kétnapos döntőn különböző kulturális programokon is részt vehettek (Radnóti Színház – kulisszajárás, Holokauszt Múzeum meglátogatása, Planetárium látogatás, PKM múzeumpedagógiai óra, PKM könyvtárbejárás).

További képek ide kattintva érhetők el.

PKM honlapján minden egyéb a versennyel kapcsolatos fontos információ elérhető:

Köszönjük szponzoraink támogatását:

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Balassi Kiadó Kft., Budapest V. Kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium, Holokauszt Emlékközpont, Radnóti Miklós Színház, TIT Budapesti Planetárium

(Fotók: Lázárné Szanádi Csilla)




Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: