Olvasás Portál

lovári  |  english

Hírek a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyről

Hírek a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyről

2013.03.24. 08:08

32 résztvevő mérheti össze tudását a döntőben április 24-25-én, Budapesten

Félidejéhez érkezett az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OFI PKM) által szervezett Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny. Lezajlottak az iskolai, valamint a megyei és fővárosi fordulók, s eldőlt, ki az a kétszer 16 tanuló, aki április 24-én és 25-én részt vehet a budapesti kétnapos országos döntőn. Az ország legkülönbözőbb pontjairól jutottak be a döntőbe a diákok, két kategóriában (7-8. és 9-10. évfolyam).

A verseny idén ezt a témát meghatározó címet kapta: Sokszínű világ – a biodiverzitás az irodalomban, a művészetekben és a tudományban.  A verseny szervezői a tanulóktól alapvetően nem tudományos, például biológiai ismereteket várnak el, hanem a téma apropóján arra kíváncsiak, hogy ki mennyire ismeri a könyvtárat, annak rendszerét, elemeit és eszközeit, és hogy ezek segítségével ki hogyan képes eljutni az adott ismeretek megszerzéséhez.

Lezajlottak az iskolai, valamint a megyei és fővárosi fordulók, s eldőlt, ki az a kétszer 16 tanuló, aki április 24-én és április 25-én részt vehet a budapesti kétnapos országos döntőn. Az ország legkülönbözőbb pontjairól jutottak be a döntőbe a diákok, két kategóriában (7-8. és 9-10. évfolyam). Az I. kategóriás döntősök itt tekinthetők meg, a II. kategória finalistái pedig itt. Az első kategóriában a Heves megyeiek teljesítettek a legjobban (4 diákot delegálhatnak a döntőbe), a másodikban Veszprém megyéből lesz majd a legtöbb diák döntős (szintén négy diákkal). Őket követik a budapestiek, akik 3-3 tanulóval képviseltetik magukat majd a végső megmérettetésen.

2012 őszén hirdette meg a versenyt az OFI PKM, s a felhívásra 18 megyéből és a fővárosból 164 iskola közel ezer tanulója jelentkezett. Az országos versenybizottság munkáját a megyei és fővárosi versenyszervezők segítik, az ő közreműködésükkel közel 300 tanuló írta meg 20 helyszínen a megyei, illetve fővárosi forduló feladatsorait. Idén ezen a szinten írásbeli fordulóra került sor, és a két kategóriából (7-8. és 9-10. évfolyam) a legjobb teljesítményt nyújtott 16-16 versenyző került be az országos versenybe. Ez egyébként újdonság, mert a korábbi években csak kétszer 8 diák számára adatott meg ez a lehetőség.

Az érdeklődők számára a www.opkm.hu oldalon elérhetőek az idei feladatsorok, azok mellékletei és a megoldó kulcsok, valamint további információk, érdekességek az ez évi és a korábbi Bod Péter versenyekről is.

A döntőn egy félórás írásbeli „beugrót” követően a diákok a kapott témájukból készülnek majd fel egy kiselőadással, használhatják az adott könyvtár minden eszközét, beszámolójukat pedig könyvtáros szakemberekből álló zsűri előtt kell prezentálniuk. A döntő két napján különböző – a verseny témájához kapcsolódó – szabadidős, kulturális programokon is részt vehetnek majd a tanulók és kísérőik.

Természetesen a döntő eredményeiről is beszámolunk majd ezeken a hasábokon.

Tolnai József

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: