Olvasás Portál

lovári  |  english

Hargita megyei iskolai könyvtárosokat képeztek

Hargita megyei iskolai könyvtárosokat képeztek

2013.07.26. 08:27

XXI. Bolyai Nyári Akadémia

2013. július 15. és 20. között került megrendezésre az iskolai könyvtárosok továbbképzése a Bolyai Nyári Akadémia keretén belül. A helyszín a csíkszeredai Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár előadóterme volt. A továbbképzés szervezője Márdirosz Ajka volt, a Hargita megyei Apáczai Csere János Pedagógusok Házától.

 

 

 

 

 

A két foglalkozásvezető, Nyírő Gizella és Vass Marianna Magyaroszágról érkezett a rendezvényre.

Az idei mottó a „A tanulás tanulása” volt. Összesen húszan iratkoztak be a továbbképzésre Erdély különböző pontjairól, sőt egy személy a szerbiai Vajdaságból érkezett.

A résztvevők az előadókkal közösen megbeszélték a könyvtári munka sikereit, kudarcait, megvitatták a könyvtárak arculattervezését és az ebben rejlő szervezőképességek kiaknázásának szerepét, valamint az olvasás és információgyűjtés fontosságát.
Igen sok és hasznos információt gyűjthettek a résztvevők a tanításról és a tanulás lehetőségeiről az iskolai könyvtárakban. Az előadók-foglalkozásvezetők minden egyes előkészített programjukba személyesen is bevonták a hallgatókat. A közös műhelymunka meghozta gyümölcsét.  Összeforrottabbá vált a közösség, és szinte egyként fejtették ki elképzeléseiket-gondolataikat az iskolai könyvtár szerepéről a gyakorlatba ültetett pedagógiai programokban.
A továbbképzésen hangsúlyt kapott továbbá az egyfolytában változó és átalakuló könyvtárak megerősítése, melynek egyik mozgatórugója talán a biblioterápiás módszer lehet. Ide kapcsolódik az olvasásfejlesztés, az olvasás tanítása, a tanulás tanítása, és fontos a könyvtári projektek-pályázatok összeállítása is.

A mai könyvtár a lehetőségek tárháza kell, hogy legyen. Esélyegyenlőséget kell bíztosítsani a könyvtárhasználóknak, hogy kaput tudjanak nyitni az olvasás felé.

Élmény volt hallani a sok újdonságot, azokat megosztani egymással. A résztvevők sokat tanultak az előadásokból, és a jövőre nézve - a lehetőségeikhez mérten - fel is fogják használni a továbbképzés alatt megszerzett tapasztalataikat.

(Borbé Levente írása nyomán)

A képre kattintva elérhető az eredeti beszámoló

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: