Olvasás Portál

lovári  |  english

Betűfaló

Betűfaló

2012.11.11. 15:24

A Magyar Olvasástársaság és a Meseutca programja

A Magyar Olvasástársaság és a Meseutca olvasóvá nevelő programja a hozzá tartozó segédanyaggal együtt hat kortárs magyar szerző: Berg Judit, Finy Petra, Kiss Ottó, Lackfi János, Nádori Lídia és Tóth Krisztina gyerekirodalmi műveit teszi elérhetővé és feldolgozhatóvá az általános iskolai tanórák keretein belül.

A művek közvetlenül nem kapcsolódnak az általános iskolai tananyaghoz, ám úgy véljük, a kortárs irodalom a legjobb „nyersanyag” a kompetenciák fejlesztéséhez. A tevékenységek széles körét felvonultató feladatsorok – amelyek több tantárgy ismeretanyagát összefogják az irodalmon kívül (ének, rajz, környezetismeret, dráma) – alkalmasak arra, hogy közös nevezőre hozzák a különböző ismereteket, és akár tanórán kívüli tevékenységek során is felhasználhatók.

Igyekeztünk változatos feladattípusokkal megkönnyíteni a feldolgozást: önálló, páros és csoportos feladatok egyaránt találhatók a segédanyagban.

Nem kívántuk megszabni, hogy egy-egy műre mennyi idő jusson. Arra törekedtünk, hogy a feladatsorok alkalmasak legyenek a teljes feldolgozásra, ám lehetőséget biztosítottunk a feladatok kreatív felhasználására, továbbgondolására, hiszen a sikeres feldolgozás függ az osztálytól: az esetleges tanulási nehézségektől, a tanulók szociális hátterétől, érdeklődési körétől és számos olyan tényezőtől, amellyel csak az osztályt jól ismerő tanító számolhat.

Éppen ezért a művek megismerésének módja nem feltétlenül kell megegyezzen a feladatsorban megadottakkal (hogy közösen vagy egyénileg olvassák el a tanulók a szöveget, a tanító döntése lehet), egyes feladatoknál azonban fontos lehet, hogy a gyerekek ne ismerjék őket előre – ezt külön jelezzük.

A Betűfalóban eltérő pedagógiai módszert követő iskolák és különböző szociális helyzetű gyermekek vesznek részt, mivel célunk a program végén egy olvasási stratégiákat, módszereket elemző tanulmány megírása is. E tanulmány a későbbiek során szintén segítséget jelentene, amikor a program más helyszíneken, további módszerekkel folytatódna.
Addig is megkönnyíti a kommunikációt, a tapasztalatcserét weboldalunk, amelyet a www.meseutca.hu/betufalo címen találhatnak meg: itt nemcsak a program aktuális állásáról, hanem a pedagógusok személyes benyomásairól is hírt kaphatnak az érdeklődők.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: