Olvasás Portál

lovári  |  english

ARANY-kori feltölt(őd)ések

ARANY-kori feltölt(őd)ések

2017.02.06. 10:51

E-mailben kell jelentkezni

Online és offline csapatvetélkedő középiskolásoknak. Előzetes regisztráció: 2017. február 6-ig. Beküldési határidő: 2017. február 28. Döntő: 2017 márciusa

Budapest Főváros Önkormányzata és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a 2017-es Arany János-emlékévhez kapcsolódva irodalmi vetélkedőt hirdet középiskolások számára.
A csapatverseny a nyelvi-irodalmi tudást, a könyvtárhasználati, valamint az informatikai ismereteket kívánja ötvözni.

 

 

A verseny első fordulója az internethez kapcsolódik. A feladat Arany János egy szabadon választott alkotói korszakának vagy műcsoportjának bemutatása tematikus weblap formájában.
Színes, a műveket tágabb történelmi, társadalmi, művészeti összefüggésbe helyező honlapokat várunk. A választott témakört reprezentáló Arany-idézeteken, verseken, műrészleteken túl az oldal tartalmazzon rövid háttéranyagokat, a témához kapcsolódó művelődéstörténeti érdekességeket, illusztrációkat.
A szabadságharc előtti korszak bemutatásakor pl. ki lehet térni a reformkori vándorszínészetre, a vármegyei tisztújításokra, megjelenhetnek a Petőfivel való barátság dokumentumai stb.
A későbbi pályaszakasz kapcsán megidézhető pl. a korabeli Budapest, a tudományos élet (akadémia) világa, a folyóirat-szerkesztés stb.
A Toldi-trilógia vagy a történelmi balladák okán pl. helyet kaphatnak a weblapon a politikai-társadalmi hátteret ábrázoló bejegyzések, dokumentumok vagy a népiesség, illetve a historizmus felfogását tükröző információs anyagok, illusztrációk.
A falusi vagy nagyvárosi élet figuráit szerepeltető Arany-műveket társadalomtörténeti, néprajzi forrásokból vett tudnivalókkal, a népi szokásokról, hiedelemvilágról szóló leírásokkal, szómagyarázatokkal lehet megvilágítani stb.

Fontos, hogy a diákok ne kizárólag „összeguglizott” (wikipédiás stb.) anyagokból szerkesszék meg a weboldalt, a gyűjtőmunka elsősorban könyv- és könyvtárhasználaton alapuljon a források megjelölésével. Ehhez segítséget nyújt a Központi Könyvtár állománya és adatbázisai (pl. Arcanum Digitális Tudománytár).
A Központi Könyvtárban található korabeli újságok, folyóiratok oldalairól a tanulók szabadon készíthetnek fotókat, a fényképezési lehetőséget a könyvtár a vetélkedő résztvevőinek ingyenesen biztosítja.
Plusz pontokat jelent, ha a forrásanyagok felhasználásán túl a diákok saját fantáziájukat mozgósítva maguk is alkotnak szövegeket (pl. képzelt riportot, interjút, kritikát vagy akár „kommenteket” Arany pályatársainak nevében stb.).

A pályamunkákat szakértő zsűri értékeli elsősorban a tartalom, a nyelvi-kommunikációs megvalósítás (helyesírás), valamint az esztétikai kivitelezés alapján.

Jelentkezhetnek: középiskolásokból álló maximum ötfős csapatok.
Az elkészült weblap linkjét 2017. február 28-ig várják az aranyjanos@fszek.hu címre.

A döntőt az Arany-bicentenárium (2017. március 2.) környékére tervezik:
A Központi Könyvtár épületében (a XIX. században épült Wenckheim-palotában) megrendezésre kerülő versenyre a legjobb csapatokat hívják meg. A helyszíni vetélkedő középpontjában szintén Arany János és a korszak irodalma, művészete áll. A játékos feladatokat a könyvtárhasználat gyakorlásával is szeretnék összekötni.

A résztvevőket értékes nyereményekkel jutalmazzák:

  • az 1. helyezett csapat tagjai fejenként 20.000.- Ft,
  • a 2. helyezett versenyzők fejenként 15.000.- Ft,
  • a 3. helyezett játékosok fejenként 10.000.- Ft kultúra utalványt nyernek.


Kérik, hogy a részvételi szándékot mielőbb jelezzék az aranyjanos@fszek.hu címen!


Értékelés

Átlag: 5 (1 értékelésből)

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: