Olvasás Portál

lovári  |  english

Arany János-emlékév lesz 2017

Arany János-emlékév lesz 2017

2016.09.21. 12:38

Az MTA elnöke lett az emlékév fővédnöke

2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította, melynek fővédnöke Lovász László, az MTA elnöke. "A férfiu, kinek ma új és hü arczképét s egyszersmind müveiből egy szép jelenet sikerült rajzát közöljük, ismeretes e hazában a kunyhóktól a palotákig, söt bátran mondhatjuk, a királyi trónig mindenütt, s valahol magyarul beszélnek, olvasnak és éreznek, méltó becsülésben, tiszteletben és szeretetben részesül."

 

 

 

 

 

 

 

 

Az MTA létrehozta az Arany János Emlékbizottságot, amelynek feladata egyrészt a tudományos rendezvények megszervezése, másrészt a különböző megemlékezések figyelemmel kísérése és információinak közvetítése.

Az emlékév 2017. március 2-án kezdődik Nagyszalontán, majd május elején tudományos ülésszakkal folytatódik az Akadémia közgyűlésén. Ősszel Debrecen és Nagykőrös, majd ismét Budapest a legfontosabb ünnepségek színhelye. Kiállítás lesz többek között Nagyszalontán, Nagykőrösön, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az MTA Könyvtár- és Információs Központban és az Országos Széchényi Könyvtárban. Az év során újabb kötetei jelennek meg az Arany János munkái című, most elkezdődött nagyszabású kritikai kiadásnak. A tudományos programokat az Országos Széchényi Könyvtár által szervezett országos és határon túli középiskolai szavalóverseny és más kulturális események kísérik.

Az Arany János Emlékbizottság e-mail címe: bicentenarium@gmail.com, székhelye az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézetének Irodalomtudományi Intézete (1118 Ménesi út 11-13.). A fenti címre várják a híreket az Arany János-emlékévhez kapcsolódó rendezvényekről, amelyeket a költő verseinek kéziratait és legfontosabb kiadásait tartalmazó honlapon tesznek majd közzé.

A megalakult emlékbizottság közleménye ide kattintva olvasható el az MTA honlapján.

(A fotó és az idézett szöveg forrása: Vasárnapi Ujság 15. évf. 16. sz. (1868. ápr. 19.) - OSZK képtár)

Multimédia tartalom:

Értékelés

Átlag: 5 (1 értékelésből)

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: