Olvasás Portál

lovári  |  english

Gondolatok az olvasásról

Gondolatok az olvasásról

2012.01.27. 13:16

Bori Imre

Egészen régi gyermekkori estét kellene idéznem talán a könyvvel való találkozásaim „története” fölött töprengve, amikor tüdőgyulladás lázas akusztikájában a még telepes rádiónk közvetítette történelmi játék szavaiból és zajaiból a irodalom üzent immár egy modern szóbeliség fokán. Beckó várát ostromolta a támadó sereg törtek a cserepek, s ma sem tudom, a képzelet megidézte Beckó égett-e a játék meggyőző erejénél fogva, vagy az én lázam fűtötte a játékot, és avatta maradandó élménnyé, a különben nyilván szokványos, semmiképpen nem kiemelkedő szöveget.

Vagy az ötéves gyermekre kellene talán gondolnom, aki téli esték örömeként az Egri csillagokat hallgatja apja fölolvasásában, hogy nyomban az olvasás olthatatlan szomjával is megismerkedjen, mert ha emlékezetem nem csal, a következő nyáron, az udvar nagy diófájának árnyékában már magam olvastam újra Bornemissza Gergely és a kis Vica baranyai kalandjainak történetét.

A Dante kiadásában megjelent kétkötetes Egri csillagok, sajnos, az évek folyamán elveszett, az újra megvásárolt regénynek azonban, érdekes módon, már nem volt kontextusa, mintha ezt a regényt csak abból a régi, sokszor forgatott könyvből lehetett volna igazán olvasni. S nyilván fel kellene mutatni, legalább jelképesen, azt a levelezőlapot is, amelyet a messzi Becskerekre iskolába került kisdiák 1940 őszén írt haza – bejelentvén, megkezdte a könyvek gyűjtését egy szakadozott, rongyos Robinson-kötet megvásárlásával –, hogy megvilágítsam  utamat a könyvekhez, és azokhoz a feladatokhoz, amelyekhez felnőttként vonzódtam és vonzódok ma is.

 

Bori Imre (1929-) Jugoszláviai magyar író, irodalomtörténész.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: