Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Borítókép megjelenítése

Hrabovszki János – Nádasi András: EURODIDAC 2006 Budapest

Nyomtatási nézet

Európai Oktatási, Képzési és Tudásgazdálkodási Konferencia

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum székházában, 2006 június 7-e és 9-e között rendezte meg a WORLDDIDAC1 és a HUNDIDAC2 Szövetség az EURODIDAC konferenciát és kiállítást. A magyar fővárosban először megszervezett EuroDidac Fórum azokra az innovatív oktatástechnológiai eszközökre, módszerekre és megoldásokra összpontosított, amelyek segítik az oktatást és a képzést az európai tudásgazdálkodási környezetbe integrálni.

 

Az EuroDidac közép-európai kezdeményezésre született, ahol az új EU tagállamok az oktatási és képzési rendszerük modernizációjához igénybe kívánják venni a legújabb technológiai újításokat. Stratégiai helyzetének köszönhetően Közép-Európa az üzleti élet középpontjává vált, és hidat képez Kelet- és Délkelet-Európa felé, ahová az új bővítés reményében az európai uniós tőke is áramlik.

 

A szakképzés, a szakmai képzés és továbbképzés kiemelt témája volt a rendezvénynek. Az európai és nemzetközi oktatásfejlesztési programok ismertetése mellett, a szakképzési és a felsőoktatási fórumon több szakértői előadás és esettanulmány hangzott el.

A kiállításon és a workshopok keretében a legújabb tanulási és képzési rendszerek fejlesztését végző, vezető magyar és más európai cégek mutatták be a jövő munkahelyeit. A program egyik különlegessége a LEARNTEC kiállítás volt, ahol e-learning és IKT cégek mutatkoztak be.

A látogatók a következő területeken ismerkedhettek meg új képzési rendszerekkel, eszközökkel és megoldásokkal:

  • Audiovizuális rendszerek

  • Automatizáció

  • Vezérlés- és szabályozástechnika

  • E-learning és számítógéppel támogatott képzés

  • Elektronika

  • Gépipar és műszaki kutatás

  • Folyadékmechanika és hidraulika

  • Egészségügy és orvosképzés

  • Információs és kommunikációs technológiák

  • Interaktív prezentációs rendszerek

  • Laboratóriumi eszközök és felszerelések

  • Nyelvoktató és tanulási rendszerek

  • Méréstechnikai eszközök, adatgyűjtő és regisztráló rendszerek

  • Mechatronika

  • Természettudományos szemléltető, demonstrációs és kísérleti eszközök

  • Teljesítmény elektronika, járműipar

  • Szakirodalmi források, tankönyvek, szakkönyvek

  • Szimulációs programok

A konferencia programja:

 

Az első napon délelőtt került sor az ünnepélyes megnyitóra. A megjelenteket Dr. Köpeczi Bócz Tamás, az OM helyettes államtitkára köszöntötte, majd megtartotta „Közép- és kelet-európai oktatási és képzési programok és projectek” című előadását. Dr. Varga Katalin, az OPKM főigazgatója, mint házigazda üdvözölte a résztvevőket és angol nyelven ismertette az általa vezetett intézet tevékenységét. A szervezők nevében először Dr. Nádasi András, a HUNDIDAC főtitkára, majd Beat Jost, a WORLDDIDAC főigazgatója köszöntötte a fóromon résztvevőket. Délután a már meglévő többoldalú, kelet-közép-európai partneri kapcsolatokról tartott előadást Dietmar Häsler, a Klett International munkatársa és Zamatóczki László, a Meló-Diák Taneszközcentrum vezérigazgatója.

A második nap előadásai a tudásgazdálkodásról szóltak. Paul Z. Perjes, a Worlddidac igazgatója bevezetésként arról beszélt, hogy mit is jelent a tudásgazdálkodás. Őt követte. Dr. Peter A. Henning, a Karlsruhei Alkalmazott Tudományok Egyetemének professzora. Ő a technológiával támogatott oktatásról szólt, amely Európa számára távlati lehetőségeket rejt. Az egri Eszterházy Károly Főiskola rektora, Dr. Hauser Zoltán és helyettese, Dr. Kis-Tóth Lajos a főiskolai oktatási reform esettanulmányaként tartottak előadást „Egy közép-európai főiskola a globalizáció korában” címmel. Végül Balogh Anikó, a Gábor Dénes Főiskola program manager-e „Sikeres privát főiskolák a távoktatásnak köszönhetően” címmel ismertette a Gábor Dénes Főiskola távoktatási koncepcióját.

Ha délelőtt a főiskolák, egyetemek voltak soron, akkor délután méltán esett szó a szakképzésről. Dr. Szilágyi János az NSZI képzési igazgatója a szakképzési fejlesztési programot és a Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozását, működtetését ismertette. Jos de Goey, a Skill Netherlands ügyvezető igazgatója az ipari szervezetek és a kormányzatok egész Európában történő együttműködésének előmozdításán munkálkodó Euroskill programot ismertette.

A harmadik, záró napon a konferencia és kiállítás résztvevői, valamint a látogatók szabad eszmecserét folytattak keresve az együttműködés lehetőségeit.

1.


A Worlddidac elsőrangú, független, nemzetközi szakmai egyesület, amelynek tagjai oktatási termékeket, szolgáltatásokat és megoldásokat biztosítanak minden oktatási szintre, az óvodától az élethosszig tartó tanulás és képzés megvalósításáig. Az 1953-ban, EuroDidac néven alapított szakmai szervezet küldetésnyilatkozatának részlete: „Kötelességünk, hogy tagvállalataink és szervezeteink számára biztosítsuk a világpiaci információk elérését, kiállítások és vásárok, szemináriumok és konferenciák, szakmai missziók, piaci tanulmányok, információgyűjtés és feldolgozás segítségével, ezáltal növelve tagjaink árusítási, piaci lehetőségeit.”

2.

 

Az 1992-ben alakult Magyar Taneszközgyártók, Forgalmazók és Felhasználók Szövetsége, jelenleg 106 tagot számláló, nonprofit szakmai szervezet. Azon természetes és jogi személyeket fogja össze, amelyek a taneszköz-fejlesztés, -gyártás, -forgalmazás és -felhasználás területén végzik munkájukat. A szövetség által alapított HUNDIDAC DÍJ a hazai fejlesztésű oktatómédiumok értékmérője, amely a magyar taneszközfejlesztés elősegítését szolgálja.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: