Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

n/a: Részletek a 2002. januári HUNRA HÍRLEVÉLBŐL

Nyomtatási nézet

Programok 2002-ben

 

  • 2002. január 22-én, kedden 16 órától, hagyományainkhoz híven, a Magyar Kultúra Napját ismét megünnepeltük az OSZK-ban, ahol vendégeink voltak: Szörényi László, Bánffy György és Berecz András.

  • 2002. április 9-10. között Olvasásfejlesztés – pedagógusképzés címmel konferencia Debrecenben. A részletes információk és a jelentkezési lap a hírlevél végén olvasható.

  • 2002. március 29. du. 15 órai kezdettel Gyermekirodalom témájában műhelybeszélgetés az OSZK VI. emeleti tanácstermében. Felelős: Rigó Béla.

  • 2002. május 24-én, 15.órai kezdettel Olvasás és demokrácia címmel ugyancsak műhelybeszélgetést szervezünk az OSZK VI. emeleti tanácstermében Gereben Ferenc vezetésével.

  • 2002. szeptember 7-én Sopronban, a Városi Könyvtárban Az Írásbeliség Világnapjáról, rendezünk ünnepélyes megemlékezést. A program részleteiről a 2002. júniusában esedékes hírlevelünkben bővebben szólunk majd. Felelősök: Bartos Éva, Horváth Attila és Nagy Attila.

  • Irodalomtanítás – olvasási kultúránk lesz várhatóan a címe annak az egyúttal tisztújító közgyűlésünknek, melyet 2002. október 25-én, pénteken szervezünk ugyancsak az OSZK-ban. A részletekre még visszatérünk. Addig is kérünk minden tagtársunkat, hogy már most kezdjen töprengeni a majdani tisztségviselő-jelöltek névsorán! Felelős: a HUNRA Tanács.

10 évesek lettünk!

 

Örömmel emlékeztetünk mindenkit, hogy a Magyar Olvasástársaság 10 éves! Megalakulásunk 1991. október 31-én, délután az OSZK VIII. emeleti társalgójában, 64 fő részvételével történt, majd a hivatalos bírósági bejegyzést követően 1992. február 28-29-én szerveztük meg első közgyűlésünket, melynek címe Olvasásra nevelés és pedagógusképzés volt.

Az évtizedes munkálkodás összegzésére jó alkalom kínálkozik majd a 2002 októberében esedékes tisztújító közgyűlésünkön.

 

 

Színház és nevelés

 

A fenti címmel 2002. szeptember 5-7. közötti napokban a Miskolci Egyetem nemzetközi konferenciát szervez, melyre előadókat és hallgatóságot egyaránt örömmel várnak. Az előadások összefoglalóit 2002. február 15-ig lehet beküldeni angol és magyar nyelven.

A konferencia fő témái:

  • Színház és nevelés, oktatási rend és drámatéma, iskoladráma, Comenius

  • Az iskoladráma helye a kutatásokban, iskoladrámák Magyarországon és Európában

  • Színház és vallásos nevelés a XVII–XVIII. században, hitviták a színpadon

  • Vizualitás, vizuális nevelés és dráma, díszletek, emblémák, ikonológia

  • Színház és könyv a XVII–XVIII. században, tankönyv és iskoladráma

  • Drámapedagógia régen és ma, drámatörténeti kutatások és a modern pedagógia

A konferencia elnöke Trencsényi László PhD. (Miskolci Egyetem BTK Neveléstudományi Tanszék), illetve Kilián István DSc. (ME BTK Régi Magyar Irodalomtörténeti tanszék).

A konferencia szervezői – Kedves Csaba és Nagy Júlia, Miskolci Egyetem BTK Régi Magyar Irodalomtörténeti tanszék – készséggel szolgálnak minden további információval az érdeklődők számára. Tel.: 36-30-299-4122 és 36-30-207-6239, e-mail: cspk@freemail.hu Weblap címe: www.bolcsweb.hu

Örömforrás Média – Művészeti BT. programkínálata

 

  • A Mugli irodalom után – Harry Potter nyomában egyhetes vetélkedőt rendeztek a budapesti Magyarok Házában, ahol 100-100 ifjú könyvbarát vetélkedett a varázssüvegért és az ajándékkönyvekért. A mugli irodalomból feltett 25 kérdés után juthattak be Roxfortba a lelkes varázslónövendékek, akik közül a legügyesebb fejébe nyomhatta a varázssüveget. A szervezők felkérésére szívesen varázsolnak Harry Potter napot az iskolákba, illetve más művelődési intézményekbe.

  • Az elmúlt 10 évben a Fehér Ferenc Könyvbarát Kör vezetői 80.000 ajándékkönyvet juttattak el a délvidéki általános iskolák könyvtárainak. A Könyvbarát Kör továbbra is kínálja a klasszikus magyar írók poszterét 40 fényképpel, melyet az ifjú olvasó a szobájában kitehet az íróasztala fölé. Mottó: Olvass naponta 25 oldalt, az hetente egy könyv! A poszter 300 Ft-ért megvásárolható, 100 db felett 20% kedvezmény.

  • A Jugoszláviai Gyűjtők Egyesületi Elnökségének javaslatára Bada István és Bada Johanna életműdíjat kapott az irodalmi táborokért, Az Isten háta mögé is elmegyünk! falujáró mozgalomért. A kitüntetéshez a HUNRA is gratulál!

  • Ismerd meg Budapest irodalmi és történelmi múltját! címmel egyhetes irodalmi tábort az idén is szerveznek a nyári szünetben. A tábor lakói hét nap alatt ötven irodalmi és történelmi helyszínt keresnek majd fel, valamint írókkal, költőkkel találkozhatnak személyesen. Részvételi díj: 30.000 Ft teljes ellátással, könyvajándékokkal.

  • 2002 szeptemberében ötödször rendezik meg a Petőfi versismereti vetélkedőt. Jelentkezés és további információk az alábbi címen: Bada Johanna és Bada István Olvasásszervezők és kutatók, Örömforrás Média – Művészeti BT. 1173 Bp., Peti út 71/1. Tel.: 256-24-81

 

Olvasásfejlesztés – pedagógusképzés

 

címmel a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Anyanyelvi és Irodalmi Tanszéke, a Könyvtári Szakcsoport és a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) 2002. április 9-10-én közös konferenciát szervez Debrecenben, az alábbi témakörökben:

  1. Gondolkodva olvasás a pedagógusképzésben

  2. Olvasásfejlesztés a kisiskolás kortól az érettségiig (6-18 éves korosz-
    tályokban)

  3. Olvasói és közművelődési szokások formálása

  4. Olvasás és Internet

  5. Bibliai szövegek értő olvasása

A jelentkezéseket a mellékelt jelentkezési lapon legkésőbb 2002. február 1-ig kérjük az alábbi címre: Dr. Imre Lászlóné tanszékvezető, KFRTKF Anyanyelvi és Irodalmi Tanszék Debrecen, Péterfia u. 1-7. 4026 (email cím: imredora@kfrtkf.hu)

 

JELENTKEZÉSI LAP

 

 

a 2002. április 9-10. Olvasásfejlesztés – pedagógusképzés konferenciára

 

 

Név: …………………………………………………………………………...

Intézmény: …………………………………………………………………….

Értesítési cím: …………………………………………………………………

Melyik szekcióban kíván részt venni: ………………………………………...

Kérjük, húzza alá a megfelelőt!

előadásra jelentkezem – nem kívánok előadást tartani

Az alábbi témában kívánok előadást tartani: ………………………………….…………………………………………………………………………………

 

 

  • Részvételi és étkezési díj: 3.000,- Ft/fő (ebben 2 ebéd, egy reggeli és a fogadás van)

  • Szállásköltség: Ft/fő/éj

 

 

Kollégiumi szállás

Mosdós panzió

Zuhanyozós panzió

Egyágyas panzió

1.500,- □

2.000,- □

3.400,- □

6.000,- □

Kérjük x-szel jelölje a megfelelőt!

 

(A rendezvény 9-én a déli órákban kezdődik és másnap 14 órakor befejeződik.)

 

 

Debrecen, ……………….. ………………………………….

Aláírás

 

A jelentkezési lap sokszorosítható.

 

A pedagógiai irodalom értékes hagyománya éled fel, amikor egy szakterület kiváló művelőjét köszöntik születésnapja alkalmából pályatársak, kollegák, tanítványok.

 

Ilyen születésnapi köszöntő jelent meg Komáromi Gabriella tiszteletére. Az „Elhagyott kertek ösvényein” címen megjelent, tartalmában, kivitelezésében igényes füzet négy fejezete (Köszöntő sorok, Tanulmányok, esszék K. G. tiszteletére, Visszhang, K. G. szakirodalmi tevékenysége) egy gazdag életút köszöntése. A hazai ifjúsági irodalom kimagasló képviselőjét a Könyv és Nevelés szerkesztősége is tisztelettel és szeretettel köszönti.

 

(Elhagyott kertek ösvényein. Szerk.: Gulyás József. N. Mandl Erika, Paál László. Kaposvár, 2001.)

 

*

Új ifjúsági folyóirat!

 

Nehéz feladatra vállalkozott Batta György a Komárnóban kiadott új ifjúsági magazin – a Göncölszekér – szerkesztője, kiadója. A folyóirat „A magyar gyermekek világmagazinja” egyedülálló, s előzmény nélküli vállalkozás, mert a magyar és szlovák határon túl is a világ magyar fiataljaihoz kíván szólni.

A szerkesztés vezéreszméje bemutatni kultúránk, történelmünk eredményeit, teljesítményeit. Az első számban olvashatunk Illyés Gyuláról, a Béres cseppről, a komáromi várrendszerről, a korona történetéről. Az írások, a szép és gazdag képanyag – bár zömében a múltal foglalkoznak – a jövőt kívánják építeni. Az alkotó, az örök emberi értékekért tevékenykedő emberek bemutatása példát, eszményt mutat a XXI. század fiataljainak. A sok értéktelen, pontosabban semmilyen értéket nem képviselő ifjúsági folyóiratok között csak tisztelettel és szeretettel üdvözölhetjük laptársunkat. (Szerk.)

 

*

Új füzetsorozatot indít az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Mesterek és Tanítványok címmel. Sorozatunkban keressük azokat az összefüggéseket, amelyek az iskolai környezet (hagyomány, színvonal, tárgyi feltételek), az egyes pedagógusok (szakmai-pedagógiai felkészültség, alkalmazott módszerek) és a tanítványok teljesítménye között fennáll. A sorozat első tagja a Fasori Evangélikus Gimnáziumot, az ott tanító Rátz Lászlót és Mikola Sándort, illetve két tudós tanítványát, Neumann Jánost és Wigner Jenőt mutatja be. A továbbiakban bemutatjuk Balassa Jánost és a pesti orvosi iskolát, Hatvanit és tanítványait stb. A sorozatot az Oktatásügyi Minisztérium támogatja.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Még nem érkezett értékelés

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások: