Olvasás Portál

lovári  |  english

Könyv és Nevelés

Borítókép megjelenítése

Szabolcsiné Orosz Hajnalka: Baranyai Könyvtárbusz, ami mindent visz

Nyomtatási nézet

Az elmúlt napokban gyűjtögettem össze projektfelelősként a "Könyvtárbusz Projekt" média megjelenéseit, mert ez is fontos része a Projekt Előrehaladási Jelentéseknek (PEJ). Ekkor akadtam a következő hírre: [1]

" Én úgy képzelem, hogy az a nap, amikor a busz a faluba ér, ünnep lesz az emberek számára. A tudáshoz és az igényes szórakozáshoz való, természetes emberi jog ünnepe."

A hozzászóló hölgy kiválóan ráérzett arra, hogy mit is vállalt a Csorba Győző Megyei - Városi Könyvtár (a továbbiakban: megyei-városi könyvtár) e pályázattal.

Hogy mi is a Könyvtárbusz Projekt lényege? Hogyan tudta a megyei-városi könyvtár sikeresen megvalósítani elképzeléseit? Melyek az első rövid egy hónap működésének tapasztalatai? Ezek olvashatók az alábbiakban…

A Könyvtárbusz Projekt lényege

A Projekt címe: Könyvtárbusz beszerzése a Csorba Győző Megyei- Városi Könyvtár részére a kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű csoportok ellátása érdekében.

Projekt kódszáma: TIOP 1.2.3 -0861-2008-0021

Megvalósítási időszak: 2009.09.01-2010.12.31

Támogatás összege: 99 999 167 Ft

2010. augusztus 16.-án eredményesen zárult a Csorba Győző Megyei - Városi Könyvtár Könyvtárbusz beszerzésére irányuló második közbeszerzési eljárása (az első, 2009-ben kiírt közbeszerzés sajnos eredménytelen volt). Mindez annak köszönhető, hogy a pályázat stábja (Katona Anikó és Márkus István könyvtári szakértők, Rozs Tamás informatikai felelős, Budányi Ágostonné projektasszisztens és jómagam, mint projektmenedzser) sokkal alaposabban készítette elő kiírást: összesen 5 járműkészítővel, 12 alkalommal tartott piackutató tárgyalásokat.

Az eredményes közbeszerzési eljárás nyertese végül is a Jász-Plasztik Autócentrum Kft. (vontató jármű) és a Heves Ponyva Kft. (felépítmény, ami maga a berendezett könyvtár) lett. A Mercedes-Benz típusú vontatójármű és a hozzá kapcsolódó könyvtár-felépítmény beszerzését, átalakítását és felszerelését mindösszesen 3,5 hónapnyi idő alatt végezték el a cégek.

A projekt alapvető célja, hogy a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban helyet kapó megyei-városi intézmény - a Könyvtárbusz segítségével - Baranya megyében 27 kistelepülésen (1000 fő alatti) élő több mint 7550 (a pályázat monitoringja szerint) lakos számára biztosítsa a mozgókönyvtári ellátást.

1. sz. ábra A Könyvtárbusz szolgáltatóhelyeinek népességszáma Baranya megyében

 

Sorszám

Település megnevezése

Lakónépesség száma (fő)



Almáskeresztúr

83

 

Alsószentmárton

1182

 

Cún

241

 

Ellend

228

 

Gilvánfa

381

 

Gyód

694

 

Hegyhátmaróc

137

 

Illocska

240

 

Kásád

302

 

Katádfa

175

 

Kórós

229

 

Lúzsok

259

 

Mecsekpölöske

441

 

Nyugotszenterzsébet

239

 

Ózdfalu

187

 

Páprád

169

 

Pécsudvard

759

 

Piskó

251

 

Regenye

133

 

Siklósbodony

141

 

Szaporca

238

 

Szárász

29

 

Szemely

483

 

Szőkéd

370

 

Tésenfa

180

 

Tófű

122

 

Vékény

151

 

 

ÖSSZESEN:

8044

 

A legfrissebb - 2010-es - adatokból kitűnik, hogy már a projekt kezdetekor nagyobb létszámú lakosság könyvtári ellátását vállalta a megyei-városi intézmény.

A nyergesvontató formájában megjelenő Könyvtárbusz 9 útvonallal (naponta 3 helyre megy) és heti 4-5 napos munkarenddel járja a megye kistérségeinek (szigetvári, sellyei, pécsi, komlói, siklósi kistérségben) településeit, ahol alkalmanként másfél órát tartózkodik. A mobilkönyvtárra beiratkozó olvasók a Könyvtárbusz dokumentumain kívül a Tudásközpontban található egymillió dokumentumhoz is hozzáférhetnek (CORVINA - OPAC) a HungaroDigiTel Kft. által üzemeltett műholdas parabolaantenna Internet szolgáltatása segítségével; melyeket kérésre házhoz (a településen kialakított megállóhelyhez) is visz a Könyvtárbusz. A jármű teljes fenntartási költségeinek finanszírozása (személyi és dologi; egyedi Könyvtárellátási szerződés keretében) a többcélú kistérségi társulások 5/2005. (I. 19.) Kormányrendelet rendelet szerint igényelhető mozgókönyvtári normatív támogatásából történik. [3]

Dokumentumállomány

A mobil könyvtári szolgáltató járművön 16 db könyvespolcon összesen 4000 dokumentum található. Az állománygyarapítás legfőbb szempontja az volt, hogy a településeken élő könyvtárhasználókat kurrens dokumentumokhoz juttassuk. A szépirodalom területéről a klasszikus és szórakoztató regények mellett színes mesekönyveket és ifjúsági regényeket szereztünk be. A szakirodalmi művek közül pedig az egészségüggyel, kisállattenyésztéssel, kertészettel, termékfeldolgozással foglalkozó műveket, a hobbi tevékenységet (barkácsolás, szabásvarrás, sport, autó-motor, kertészkedés, kisállattartás stb.) segítő szakirodalmat, valamint gyermek- és ifjúsági ismeretterjesztő irodalommal gyarapítottuk az állományt. A könyvek és időszaki kiadványok mellett hangos könyvek, DVD és CD-ROM-ok is találhatók a Könyvtárbuszon.

Időszaki kiadványok

A Könyvtárbusz használói 29 féle időszaki kiadványból válogathatnak. A periodikumok (hírlap, folyóirat, magazin) összeállításánál minden korosztályra tekintettel volt a stáb: gyerekek, tinik, kismamák, a főzés iránt érdeklődők, kertészkedők, ezermesterek és autósok is lapozgathatják az érdeklődési körükkel kapcsolatos kiadványokat a mobil könyvtári járművön.

2. sz. ábra A Könyvtárbuszon található időszaki kiadványok

Dörmögő Dömötör

A kutya

Garfiled

Aranysas

Süni

Chip magazin

100Xszép

Vidék íze

Popcorn

Lakáskultúra

IM Ifjúsági magazin

Családi lap

Nők lapja

Vox mozimagazin

Kismama

Új ember

Amelie - A Fürge Ujjak Magazinja

Reformátusok lapja

Story

Neue Zeitung

Kiskegyed

Hrvatski

Autó-motor

168 óra

Magyar horgász

Magyar demokrata

Nimród

História

Kertészet és szőlészet

 

Személyi feltételek

A személyi feltételekkel kapcsolatban - még a könyvtárbusz szolgáltatás beindítása előtt - szerződésben állapodott meg a szolgáltatást igénybevevő önkormányzatokkal a megyei-városi könyvtár. A települések 1 fő, úgynevezett kontaktszemélyt bíztak meg (megbízási szerződéssel), aki tiszteletdíj ellenében látja el az alábbi feladatokat:

  • a lakosság körében igényfelmérést végez;
  • összegyűjti és továbbítja a lakossági kéréseket;
  • népszerűsíti a lakosság körében a könyvtári szolgáltatásokat;
  • folyamatosan kapcsolatot tart a szolgáltató könyvtárral;
  • a könyvtári dokumentumokat átveszi és továbbítja a szolgáltató felé;
  • dokumentumokat kérésre házhoz szállít;
  • helyben segíti a szolgáltató által kiszervezett rendezvények, könyvtári programok koordinálását, lebonyolítását;
  • felelős a rábízott dokumentumok épségéért.

 

A projektfelelős Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár a 2010. évben 1 fő könyvtárost (szeptember elsejével) és 1 fő könyvtárbusz-vezetőt (december elsejével) vett fel megbízási szerződéssel a pályázati időszakra. 2011. január 15-ével pedig egy váltótárs könyvtáros felvétele is szükséges vált; a szabadnapok kiadásának nehézségei miatt, mert a folyamatos szolgáltatás hétvégi munkarendben (szombat és vasárnap) történik.

 

Határidőre elkészültek a kötelező Uniós elemeket tartalmazó információs táblák (megállóhely-táblák), szóró- és információs anyagok. Beszerezte az intézmény a könyvtári és olvasói munkahely, illetve a mozgókönyvtár berendezési tárgyait (Lásd technikai felszereltség) és biztosította a könyvtárbusz közlekedésbe helyezésének feltételeit (Casco, kötelező biztosítás, zöld kártya, tachográf engedély) is.

 

Technikai felszereltség

A mobil könyvtári jármű korszerű felszerelése is garancia arra, hogy a legmodernebb könyvtári szolgáltatásokhoz férjen hozzá minden beiratkozott használója. Ezek a következők:

  • TOSHIBA 18,4” Qosmio X500-11W notebook (1 db - könyvtári munkahely állomás);
  • TOSHIBA 14” Tecra R10-10X notebook (2 db - olvasói keresőgép);
  • LG 32” 32LD450 LCD TV;
  • LG HT303SU házimozi rendszer;
  • CISCO WRP400-G3 vezetéknélküli router;
  • KYOCERA FX-C2026MFP multifunkciós lézer nyomtató;
  • BYDIUM manuális mozgatású vetítővászon 50”127*127”;
  • EPSON EB-X9 projektor.

A buszon szolgálatot teljesítő könyvtárosok kényelmét szolgálja a minikonyha, melyben:

  • MYFRIDGE retro mini-hűtő 18 lit 12/230V;
  • SAMSUNG MW86N-SX mikrohullámú sütő

és kézmosó hely is található.

Valamennyi berendezési eszköz beszerzését a pályázati feltételek figyelembevételével és szakmai egyeztetés után szerezte be a megyei-városi könyvtár.

 

A Könyvtárbusz használata

 

A Könyvtárbusz tényleges használatának alapvető dokumentuma a Könyvtárbusz Használati Szabályzat. E dokumentum a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont integrált olvasószolgálati használati szabályzatában is megtalálható, annak 7. sz. mellékleteként.

 

3. sz. ábra A Könyvtárbusz Használati Szabályzatának díjjegyzéke

 

Beiratkozási díj:

DÍJTALAN

Elveszett olvasójegy pótlása:

100 Ft

Internet használata:

DÍJTALAN

Nyomtatás:

Fekete-fehér 10 oldalig ingyenes

10 oldalon felül 20 Ft/oldal

Színes nyomtatás 200 Ft/oldal

Fénymásolás:

10 oldalig ingyenes

10 oldalon felül A4 20 Ft/oldal, A3 30 Ft/oldal

Szkennelés:

10 oldalig ingyenes,

10 oldalon felül A4 50 Ft/oldal, A3 100 Ft/oldal

Késedelmi díj:

Könyv:

AV, DVD dokumentum:

10 Ft/könyv/kölcsönzési nap

100 Ft/könyv/kölcsönzési nap

Könyvtárközi kérés:

Díját (postaköltség, esetlegesen másolási költség) a küldő könyvtár állapítja meg.

Külföldi kérések 4.500 Ft/db

Sérült, elveszett dokumentum

térítési díja:

Dokumentum gyűjteményi értéke.

 

E dokumentumból is látszik, hogy a Könyvtárbusz Projekt egyik legfontosabb kitétele, hogy beiratkozott olvasói - kortól, nemtől függetlenül - ingyenesen vehetik igénybe a könyvtári szolgáltatásokat. A szkennelés, fénymásolás költségei, a könyvtárközi kölcsönzés postaköltsége, illetve a sérült és elvesztett dokumentum térítési díja terheli csak a használókat.

 

Könyvtárbusz használati adatok

 

2010. december 11. (A Könyvtárbusz első nyitva tartási napja) és 2011. január 30. között könyvtárhasználati felmérést végeztünk. A mintavétel időszakában a Könyvtárbusz 2 alkalommal (összesen 3 órát) szolgáltatott a 27 szolgáltatóhelyen, illetve hét településen 3 alkalommal (összesen 4,5 órát).

 

4. sz. ábra: Könyvtárbusz használati adatai 2010. december 11. – 2011. január 30. között

 

Sor-szám

Település

Beiratkozás

Könyvtárbusz használat (január)

December

Január

Összesen

Összesen-ből 14 év alatt

1.

Almáskeresztúr

-

2

2

-

2

2.

Alsószentmárton

-

3

3

1

3

3.

Cún

-

3

3

2

6

4.

Ellend

-

6

6

-

6

5.

Gilvánfa

-

2

2

-

5

6.

Gyód

-

5

5

3

7

7.

Hegyhátmaróc

-

8

8

3

18

8.

Illocska

-

17

17

7

17

9.

Kásád

-

8

8

1

9

10

Katádfa

4

4

8

-

8

11.

Kórós

11

5

16

4

8

12.

Lúzsok

-

1

1

-

5

13.

Mecsekpölöske

-

7

7

-

8

14.

Nyugotszenterzsébet

2

8

10

6

18

15.

Ózdfalu

5

4

9

3

8

16.

Páprád

10

2

12

1

7

17.

Pécsudvard

5

7

12

3

20

18.

Piskó

-

3

3

-

3

19.

Regenye

-

8

8

3

8

20.

Siklósbodony

-

1

1

-

6

21.

Szaporca

-

7

7

2

11

22.

Szárász

-

5

5

1

7

23.

Szemely

10

4

14

1

10

24.

Szőkéd

13

5

18

7

8

25.

Tésenfa

-

11

11

8

16

26.

Tófű

-

9

9

-

11

27.

Vékény

-

8

8

2

11

 

ÖSSZESEN:

60

153

213

58

246

 

 

Összességében az adatokból látható, hogy ezen - rendkívül rövid - időszak alatt nagyon szép eredmények születtek: összesen 213 beiratkozott olvasó, ennek 27 %-a 14 év alatti, s közel 250-en vették igénybe a korszerű mobilkönyvtári szolgáltatásokat. Sajnos – a megyei-városi adatokhoz képest is - kevés a 14 év alatti olvasószám (58 fő), de ennek elsősorban objektív okai vannak: nincs, vagy nem működik oktatási intézmény (óvoda, iskola), illetve magas az elöregedési index a Könyvtárbusz szolgáltatóhelyein. Ez olvasható egy 2006-ban készült kutatási jelentésben [4] is: „A vándorlás és a születés mérlege együttesen az állandó lakónépesség változását jelenti. Ennek értéke ezer főre vetítve az 500 fő alatti településeken a legrosszabb. Ráadásul a népesség elöregedésének üteme az aprófalvakban a legerőteljesebb.”

A beiratkozott olvasók 491 dokumentumot kölcsönöztek ki. 56 db könyvkérést (ebből 24 db könyvtárközi kérést) regisztráltunk. Filmvetítés 1 alkalommal, zenehallgatás és kreatív foglalkozás (elsősorban a 14 év alatti korosztályt a fókuszba helyezve) 8 alkalommal volt. Településenként átlagosan 3 fő vette igénybe a szélessávú Internet hozzáférés különböző (levelezés, böngészés, információkeresés) lehetőségeit.

Olvasói vélemények

Az első könyvtárhasználati adatokat összegző felmérés mellett 2010. január 19. és 30 között használói mini véleménykutatást (interjú) is végeztünk. A következő kérdéseket tettük fel a Könyvtárbusz látogatóinak:

1)      Mikor volt utoljára könyvtárban?

2)      Hol vett eddig igénybe könyvtári szolgáltatást?

3)      Mi a véleménye a Könyvtárbuszról?

4)      Milyen dokumentumokat keres elsősorban?

5)      Milyen folyóiratokat forgat szívesen?

6)      Mit vár a Könyvtárbuszos szolgáltatástól?

A rövid időszak alatt valamennyi szolgáltatóhelyen készítettünk interjút, összesen 31 kistelepülésen élő lakost kérdeztünk meg. Valamennyi korosztályt megszólítottuk, az alábbi körgrafikon mutatja a megkérdezettek életkori megoszlását:

 


5. sz. ábra Könyvtárbusz véleménykutatásban résztvevők életkori megoszlása

A megkérdezettek közel negyede (7 fő) 1 évnél korábban; háromnegyede pedig azt válaszolta, hogy ennél régebben (volt, aki 30 évnél régebben) vett igénybe könyvtári szolgáltatást.

A könyvtárhasználat helyeként a megkérdezettek 90 %-a a saját kistérségében található várost vagy 30 km-en belüli, 3000 fő feletti települést nevezett meg. A felsorolt könyvtárak közül a legtöbben (20 fő) az összevont (köz- és iskolai), illetve iskolai könyvtárak szolgáltatásait vették igénybe.

A feltett kérdésekre érkezett válaszokból kitűnik, hogy a könyvtárbusz szolgáltatóhelyein is megfigyelhetők az országos könyvtárszakmai tendenciák:

 

-         Az Internet használathoz kapcsolódó szolgáltatások erőteljesebb igénybevétele – a megkérdezettek 65 százaléka használja szívesen a Könyvtárbusz modern felszerelésében helyet kapott laptopokat, pl. információszerzésre, közösségi portálok használatára vagy levelezésre. Ez jól illeszkedik az internethasználati felmérésekhez, mert: „A hasznos internethasználat mellett megkülönböztetjük a szórakozásorientált internethasználatot. A hasznos és szórakozásorientált internetezés nem komplementerei egymásnak, tehát egyszerre használhatja valaki az internetet hasznos és szórakoztató dolgokra is." [5]

-         A keresett dokumentumok esetében jelen felmérésben is érzékelhető volt az érdeklődési körök változása, az úgynevezett sikertémák (vámpír, varázsló; misztikum, fantasztikum) megjelenése a kölcsönzött dokumentumoknál – a válaszadók közül (elsősorban a 35 év alattiak) összesen 15-en nyilatkoztak arról, hogy e körben keresnek olvasnivalót, egyúttal a szépirodalom háttérbe szorulása is kiderült, mert összesen egy hozzászóló említette csak, hogy verseket és kortárs műveket keres.

-         E kistelepüléseken is az a jellemző, hogy a családok a szabadidejük jelentős részét a saját gazdaságukban (kertjükben) való munkavégzésre használják fel. Ezért jelentkezett meghatározó igény (80 százalékos) az ismeretterjesztő és szakirodalmi művek közül: a szőlészeti, borászati, kertészeti szakkönyvek iránt.

 

Mindezek alapján látható, hogy a megyei-városi könyvtár könyvtárbuszos könyvtári szolgáltatása azért óriási segítség az aprófalvakban lakóknak, mert a szolgáltatást házhoz viszi, s ezzel a helyes és követendő irányvonal választását is lehetővé teszi az ott élők számára. A mobil könyvtáron dolgozó kollégák feladata, hogy ebben segítőtársként, közreműködőként vegyenek részt; könyvajánlásokat készítsenek különböző témakörökben, a széles körű korosztályi igények figyelembevételével. A Könyvtárbusz színes kínálata mindenekelőtt a családi, s különösen a fiatal korosztályoknak (25 év alattiak) szóló szabadidős és egyúttal a kulturált viselkedés modelljének eszmecseréjére épít.

"A család nemcsak a neveltség és az erkölcsi szint alakulásának legfontosabb színtere, hanem követendő mintákat, életmódbeli mintázatokat, kulturális tőkét ad át a felnövekvő generációknak, továbbörökíti az adott mikroközösségre jellemző viselkedés íratlan szabályait, szokásrendszerét. Ebben a közegben éri az első tömegkommunikációs hatás a gyermeket, s a családban kerül először kapcsolatba a könyvekkel is." [6]

 

Összefoglalás

 

A speciális – mozgókönyvtári szolgáltatásra tervezett és kivitelezett – Baranya megyei Könyvtárbusz segítségével 27 aprófalu lakosságához: közvetlenül a mobilkönyvtár szolgáltatásait igénybe véve, vagy közvetve a Tudásközpont 1 millió állományából jut el a kért könyvtári dokumentum.

 

Az első, rövid időszakra vonatkozó használói felmérés során kiderült, hogy rendkívül jók a vélemények a változatos és korszerű mobil könyvtári szolgáltatást nyújtó járműről. Rohanó és állandóan változó világunkban minden területen, de kiemelten a kulturális és információs szférában és a vidéken élő emberek minőségi életvitelére vonatkozóan, nagyon sok a tennivaló. Talán ezért is lehet szerepe minden egyes "kulturális missziónak", s főleg az olyanoknak, amelyek hagyományteremtő és -őrző értékrendet is képviselnek.

 

A látványban is különleges és esztétikus Könyvtárbusz érkezése folyamatos és – remélhetőleg - meghatározó kulturális színfoltja lesz majd a 27 szolgáltatóhely lakóinak. Ezeken a kistelepüléseken, ahol eddig egyáltalán nem jutottak könyvekhez, folyóiratokhoz vagy csak elhasználódott, régi könyvtári állományt tudtak használni, a minőségi művelődési szokásrend elindítója lehet a könyvtárbusz. Úgy, ahogy a szolgáltatáshoz fűződő reményeit egy Kásádon élő lakos meg is fogalmazta az interjúk során:

„Mindenkivel szerettessék meg a kultúrát, nyissanak lehetőséget a műveltség irányába. Remélem, hogy a gyerekek is megszeretik majd az olvasást, s a tananyagon kívül számos egyéb ismeretet is magukba fognak szippantani.”

 

 

 

Irodalom

 

[1] VARGA Júlia: Könyvtár a buszon. [blogbejegyzés] Forrás: http://egyszeruenno.blog.hu/2010/12/18/konyvtar_a_buszon. (Letöltés ideje: 2011.01.27.)

 

[2] A Magyar Köztársaság helységnévkönyve. Budapest, Központi Statisztikai Hivatal, 2010. p. 33-38.

 

[3] Részlet a hivatkozott kormányrendeletből: 5/2005. (I. 19.) Korm. rendelet a többcélú kistérségi társulások által ellátott egyes közszolgáltatások normatív működési támogatásáról. 2. § (1) A többcélú kistérségi társulások normatív működési támogatást igényelhetnek a rendeletben meghatározott feltételek teljesülése esetén a Társulás által ellátott

a)  közoktatási, b) szociális, c) gyermekjóléti,

d)  belső ellenőrzési és

e)      mozgókönyvtári feladatok alapján.

 

[4] Az aprófalvak népességmegtartó képességének állapota, változásai, irányai, illetve javításának lehetőségei. [(VI-SZ/301) Beszámoló tanulmány ismertetése.] Budapest, Miniszterelnöki Hivatal Társadalom- és Humánpolitikai Helyettes Államtitkárság, [Kutatásvezető: SZÉKELY György szociológus, Egyetemi oktató ELTE-TáTK]: 2006. p. 10.

 

[5] NRC: Online tevékenységek: hasznos és szórakoztató internet. Forrás: http://www.nrc.hu/Hirek?page=details&news_id=371 [Az NRC az első független internet kutató és teljes körű piackutatási szolgáltatást nyújtó hazai cég.]

(A letöltés ideje: 2011. február 3.)

 

[6] DOMOKOS Tamás-KULCSÁR László. (Programkoordinátor: Klemmné Lőrincz Ildikó): Olvasáskultúra a 7. és 11. évfolyamokban Miskolcon. [kutatási beszámoló]. Forrás: http://web.ne.hu/echo_survey/_user/downloads/kutatasi_beszamolo/T-OLVK01.pdf. (A letöltés ideje: 2007. február 3.)

Pécs, 2011. február 4.

Multimédia tartalom:

Értékelés

Átlag: 5 (1 értékelésből)

Szólj hozzá:

Kérem, jelentkezzen be!

Hozzászólások:

lkerenyi (2012-07-06 08:28:20)
T. Cím! Érdekelne, hogy a 2010-11 közötti induló felmérés óta hogyan változott a könyvtárbusz előfizetőinek, fehasználóinak száma. Üdvözlettel: K.L.