Olvasás Portál

lovári  |  english

Eseménynaptár

Az Irodalmi Nobel-díj 2014.

Svédország, 2014.10.09. 13:00

Idén is folynak a találgatások, ki nyeri a legnagyobb presztízsű irodalmi díjat, bár az évek során megtanulhattuk: a fogadóirodák esélyesei és a valódi győztesek személye között nem nagyon van átfedés. Az idei legesélyesebb jelölt a Ladbrokes szerint Ngũgĩ wa Thiong'o kenyai író.

Mint minden évben, idén is a legutolsó pillanatig kellett várni, hogy kiderüljön, mikor adják át az Irodalmi Nobel-díjat. A svéd akadémia tavaly Alice Munrót tüntette ki a megtisztelő címmel, indoklásuk szerint azért, mert Munro a „kortárs történetmesélés mestere". Az elismerés történetében eddig tizenhárom nőt díjaztak, köztük a 2007-es díjazásakor 88 éves Doris Lessing volt a Nobel történetének legidősebb díjazottja.

Peter Englund, az akadémia titkára a Nobel honlapján adott interjújában elmondta, hogy kétszáztíz jelölés került a Nobel-bizottság elé, és ahogy minden évben, idén is a svéd akadémia tagjai (18 személy) döntenek a győztesről, de a folyamatba bevonnak külső szakértőket is, elsősorban a szakszerű fordítások és elemzések elkészítéséhez. A kétszáztíz jelölés közül harminchat személyt jelöltek első alkalommal. – A Nobel-díj részletes kiválasztási folyamatáról itt olvashatnak bővebben.

Peter Englund elmondta, hogy bár a titoktartás miatt nem árulhatja el, volt-e alkalom, amikor nem értett egyet a bizottság döntésével, de minden évben hosszú vita előzi meg, mire kiválasztják a győztest, és még nem volt egy év sem, amikor teljes konszenzus övezte volna a döntést. Bár ez igen furcsa is lenne, hiszen az Irodalmi Nobel-díj esetében esztétikai választásról van szó.

A magyar esélyekről természetesen minden évben hosszú latolgatás folyik, a brit fogadóiroda, a Ladbrokes tavaly a harmadik legesélyebbként tüntette fel Nádas Pétert, aki idén hátrébb szorult, 15-ös odds-szal áll jelenleg. Egyébként idén is szinte ugyanazok a nevek forognak, mint minden évben – Murakami Haruki a második helyen áll, de az örök esélyesek Adonis, Philip Roth vagy Joyce Carol Oates nevei is ott vannak természetesen a listán.

Peter Englund interjújában kitért arra, hogy általában fél órával a nagy bejelentés előtt próbálják megkeresni a győztest, hogy legyen egy kis ideje felkészülni a rá váró hatalmas médiafigyelemre.

Október 9-én 13 órakor tehát minden kiderül, az eseményeket a Nobel honlapján lehet majd élőben követni, de a Literán is folyamatosan tudósítanak az átadásról.