Olvasás Portál

lovári  |  english

Eseménynaptár

„Könyvtárak és a digitális kihívás” - konferencia

A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ rendezvényterme, 2014.10.03. 08:00 - 16:15

A konferencia a települési könyvtárak jövőjéről, a korszerű megoldásokról, a Gödöllő testvérvárosi és más nagy hazai könyvtárakban kialakított gyakorlatáról, a digitális kihívásra adott válaszokról fog szólni.

„Könyvtárak és a digitális kihívás”

Nemzetközi és testvérvárosi konferencia – Gödöllő, 2014. október 3.

Helyszíne: A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ rendezvényterme

A konferencia a települési könyvtárak jövőjéről, a korszerű megoldásokról, a Gödöllő testvérvárosi és más nagy hazai könyvtárakban kialakított gyakorlatáról, a digitális kihívásra adott válaszokról fog szólni.

A könyvtárak számára az elmúlt időszak legnagyobb kihívása az információs technológia hihetetlen fejlődése, az internet elérés és azon keresztül való kommunikálás tömegessé válása, az e-dokumentumok megjelenése, gyors elterjedése.

A szélessávú internet elérés, a mobil kommunikációs eszközök megjelenése, a digitális írástudás gyors fejlődése napjaink valósága, amellyel lépést kell tartani. Megjelentek és egyre szélesebb körben terjednek a hordozható, olvasásra is alkalmas mobil eszközök. Az e-dokumentumok nagy számban tölthetők le a világhálóról. Ebben a gyors változásban a könyvtárak megtalálták/megtalálják saját helyüket, szerepüket. Arra törekednek, hogy digitalizálják a gyűjteményükben levő kulturális tartalmakat, online hozzáférést biztosítanak a gyűjteményhez.

  • Milyen válaszok születtek a külföldi közkönyvtárakban az információs társadalom digitális kihívására?
  • Milyen új típusú, előre mutató szolgáltatásokra van szükség, hogy a könyvtárak megfeleljenek a használói igényeknek?
  • Mit gondolnak a testvérvárosokban a könyvtárak szerepéről, milyen elvárások fogalmazódnak meg a fiatalok részéről?

Ezek azok a kérdések, amelyekre a konferencián válaszra várunk az előadóktól.

Nem titkolt célunk a kapcsolatok építése a testvérvárosok könyvtáraival, egymás megismerése. Az egyes könyvtárakban kialakuló jó gyakorlatok alapot adhatnak közös projektek kimunkálására, együttműködésre.


Előadók:

Věra Krajíčková igazgató, Jaroslava Fialová igazgatóhelyettes Eduard Petiška Könyvtár, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Csehország

Kelemen Katalin osztályvezető, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, Románia

MariaJesús López Portero, Városi Archívum, Valdemoro, Spanyolország

Eija Räisänen, Városi Könyvtár, Forssa, Finnország 

Kovách Margit osztályvezető, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Szerzeményezési és Feldolgozási Osztály, Budapest, Magyarország

Zsoldos Marianna osztályvezető, Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjtemény, Eger, Magyarország

Fülöp Attiláné igazgató, Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, Gödöllő, Magyarország