Olvasás Portál

lovári  |  english

Eseménynaptár

       
 
 
 
 
H K SZ CS P SZ V
1
2 3 4
  • Szabó Magda 100
5 6
  • Dés, Závada, Parti Nagy a Radnóti Gimiben
7 8
9 10 11
  • Újraolvasva - Petri
12 13 14 15
16 17 18 19
  • Így szerettek ők - Kosztolányi Dezső / felolvasószínház
20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
  • Literárium - Závada Péter-est
31
 
OPKM OFI

Eseménynaptár

Literárium - Závada Péter-est

Művészetek Palotája, Budapest IX. ker. Komor Marcell utca 1., 2017.10.30. 20:00 - 22:00

Az ezredforduló tájékán induló új művészgeneráció számára a műfaji karanténok helyett a határokat lebontó összművészeti attitűd az irányadó.

Közreműködők:
Hajduk Károly - színművész
Szelevényi Ákos - tenor- és szopránszaxofon, fém- és basszusklarinét, gardon, citera, tibeti hangtálak, kalimbák
Jánossy Lajos - műsorvezető-házigazda

Alkotók:
Keresztury Tibor - sorozatszerkesztő
Balog József - rendező

Az 1982-ben született Závada Péter esetében nem közhely és nem is túlzás a megállapítás: üstökösként robbant be a kortárs magyar művészeti szcénába, és lett szinte egy csapásra egy korosztály népes rajongótáborral rendelkező ikonja. Népszerűségéhez hozzájárult az 1996-ban Süveg Márkkal megalapított, Akkezdet Phiai nevű együttes hangos, országos sikere és a slam poetry-esteken való fellépések sora is, jelezvén, hogy az ezredforduló tájékán induló új művészgeneráció számára a műfaji karanténok helyett a határokat lebontó összművészeti attitűd az irányadó. 
E szabadság jegyében Závada műhelyében jelentékeny színházi tevékenység kibontakozásának is tanúja lehetett a pályáját követő érdeklődő: dramaturgként, dalszöveg- és operalibrettó-szerzőként többek közt dolgozott a Krétakörrel, a Tünet Együttessel, a Mohácsi fivérekkel és a Katona József Színházzal. Mégsem véletlen, hogy Müpa-beli szerzői estjén mindenekelőtt költőként lép a közönség elé. Az Ahol megszakad (2012), a Mész (2015) és az esttel csaknem egy időben megjelenő harmadik verseskötet olyan egyedi, hasonlíthatatlan, érett lírai világot tár az olvasó elé, mely ellenállhatatlanul magával ragad. Szorongás és bűn, kétely és bizonyosság, gyász és öröm hullámain hánykódunk majd, s hogy ne legyen kímélet, olcsó vigasz, feloldozás, arról a free jazz egyik mestere, a Franciaországból nemrég hazatért Szelevényi Ákos gondoskodik.